Hlavní obsah

Čech se první konfrontace s Ibrahimovicem nebojí. Uhlídáme ho, věří gólman Chelsea

Praha

Nahání hrůzu. Nejen postavou a občasnými úlety, kdy profackuje či nakopne spoluhráče, ale zejména brilantním zakončením. Útočník Zlatan Ibrahimovic nasázel v probíhající sezóně v dresu Paris Saint Germain 40 gólů. Jeho střet s Petrem Čechem v brance Chelsea má být ozdobou středeční čtvrtfinálové bitvy Ligy mistrů, která startuje v Paříži ve 20.45 hodin (on-line na Sport.cz).

Foto: Andrew Winning, Reuters

Brankář Chelsea Petr Čech povzbuzuje stopera Johna Terryho, který si na hřišti Crystal Palace vstřelil vlastní gól a Blues nakonec prohráli 0:1.

Článek

Jednatřicetiletý Petr Čech se proti o rok staršímu švédskému borci postaví vůbec poprvé v kariéře. „Jde o vynikajícího útočníka s výbornou střelou a velkými individuálními schopnosti. Největší nebezpečí hrozí nepochybně od něj, ale z jeho hry těží i další ofenzivní borci soupeře jako Cavani či Lavezzi," uvedl Čech pro své internetové stránky. „Každopádně věřím, že uhlídáme Zlatana i jeho spoluhráče," doplnil Čech.

Ibrahimovicova bilance je však impozantní. V probíhajícím ročníku francouzské ligy vstřelil 25 gólů. Druhý v pořadí střelců soutěže je Edinson Cavani rovněž z PSG, který má na kontě 14 branek. Ibrahimovic je přitom i králem nahrávačů s jedenácti gólovými asistencemi!

Výčet řádění pařížské superstar však zdaleka není konečný. Další tři zásahy v sezóně má na kontě z Francouzského poháru, dvě branky přidal v Ligovém poháru. A dalších deset zářezů obstaral v Lize mistrů. „Možná hraje svoji nejlepší sezónu. A já doufám, že ji ještě vyšperkuje důležitými góly," říká trenér pařížského týmu Laurent Blanc na adresu Ibrahimovice.

Ve Francii má PSG titul takřka jistý, Ibrahimovic tudíž upíná veškeré úsilí k Lize mistrů, protože jeho Švédsko nebude na MS. „Šampionát v Brazílii bude beze mě. Prakticky mě nezajímá," uvedl pro BBC.

Těšil se na návrat do Francie

Čech už se během působení v Chelsea v Lize mistrů s Paris Saint Germain potkal. Na podzim 2004, pár měsíců po přestupu z Francie, vychytal na půdě pařížského soka čisté konto a Chelsea slavila výhru 3:0.

„Jenže od té doby se jejich mužstvo strašně změnilo. Dnes narazíme na velmi kvalitního a zkušeného soupeře s řadou hvězd v čele se Zlatanem. Pro mě osobně navíc půjde o návrat do Francie, kde jsem dva roky působil, tak se na to těším," vykládal Čech, který před téměř deseti lety nastoupil jen do prvního vzájemného utkání. V odvetě měla Chelsea jistý postup, a tak při bezbrankové remíze nebyl český brankář na hřišti.

„Po příchodu nových majitelů získali velkou finanční sílu. Mají výborné hráče a už jde o mužstvo, které je schopno bojovat v Evropě s těmi nejlepšími. Utratili hodně peněz, tým dobře poskládali a ještě více posílili. Hlavně směrem dopředu mají velký výběr hráčů, ale je to vyrovnané mužstvo ve všech řadách," charakterizoval středečního protivníka Čech.

Reklama

Související témata: