Hlavní obsah

Teď, nebo nikdy. Dortmund hraje o život, proti Realu spoléhá na střelce Lewandowského

Už jen mizivé šance na postup do semifinále Ligy mistrů dávají fanoušci fotbalistům Borussie Dortmund před úterní odvetou proti Realu Madrid. Německý klub prohrál úvodní zápas 0:3 a doma ve Vestfálsku se bude snažit o malý zázrak. „Stále ale existuje šance. Hrajeme o přežití, takže buď teď, nebo nikdy,“ burcuje navrátilec do sestavy Borussie Robert Lewandowski, který úvodní duel na Santiago Bernabéu kvůli trestu vynechal. Utkání můžete od 20:45 hodin sledovat v on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Útočníci Dortmundu Pierre-Emerick Aubameyang a Robert Lewandowski (vpravo) se připravují na čtvrtfinálovou odvetu Ligy mistrů s Realem Madrid.

Článek

Oba celky se potkaly už v minulé sezóně a Dortmund tehdy dokázal v semifinále Bílý balet vyřadit. Svěřenci Jürgena Kloppa tehdy postoupili až do německého finále, v kterém podlehli Bayernu Mnichov.

„Jenže teď jsme v úplně jiné situaci. Jestli si někdo myslí, že dám znovu čtyři góly, je to trochu blázen," narážel Robert Lewandowski na svůj loňský galavečer, když v domácím zápase vystřílel Dortmundu výhru 4:1. Naděje ale Polák neztratil. „Stále máme minimální šanci, hraje se u nás doma a tam jsme vždycky nebezpeční. Do zápasu dáme všechno, takže do 90. nebo 95. minuty to bude jízda," uvedl Lewandowski, který si za Borussii připsal 71 gólů ve 126 ligových zápasech.

Polský útočník ale tuší, že Dortmund čeká hodně těžký zápas. „Real je ve vynikající formě. Když jsem sledoval první zápas, hodně jsem na tribuně trpěl," přiznává Lewandowski.

„Vloni jsme s ním svedli vynikající zápasy, bohužel letos nejsme v dobré pozici. Máme mnoho zraněných a to se logicky projeví i na výsledcích," lituje zranění svých spoluhráčů a opor Borussie Nevena Subotiče, Marcela Schmelzera, Jakuba Blaszczykowského, Ilkaye Gündogana nebo Svena Bendera. „Na druhou stranu je tady spousta jiných kluků, kteří mají potenciál," dodal Lewandowski.

Musíme vstřelit gól, doufá Ancelotti

Pro polského útočníka může být úterní utkání s Realem Madrid posledním vystoupením ve žlutočerném dresu na evropské scéně. „Když jsem přišel z Lechu Poznaň, každý den jsem tvrdě trénoval, abych se stal lepším fotbalistou. V Borussii jsem hrál prvně i evropské poháry. Mám za sebou čtyři skvělé roky, ale věřím, že tenhle příběh ještě nekončí," věří pětadvacetiletý útočník, který v létě odejde do Bayernu Mnichov.

Kromě dlouhodobě zraněných není jisté, jestli se do domácí branky postaví tradiční jednička Roman Weidenfeller, v odvetě bude chybět i distancovaný Sebastian Kehl. V sestavě Realu Madrid by neměl chybět Cristiano Ronaldo, který měl drobné potíže s kolenem, ale v pondělí už trénoval. Naopak otazník visí nad startem dalšího střelce z prvního duelu, Garetha Balea.

„Čeká nás náročné utkání. Všichni víme, co přinese návrat Lewandowského do sestavy Dortmundu. Je to kvalitní hráč, který je gólový a musíme si na něj dát velký pozor. Myslím, že když se nám podaří vstřelit gól, tak Borussia znejistí. Přijeli jsme potvrdit domácí výsledek a vybojovat postup," nechal se slyšet trenér Realu Carlo Ancelotti.

Pohlídá si Real Madrid v Dortmundu postup do semifinále Ligy mistrů?
Ano
76,7 %
Ne
23,3 %
Celkem hlasovalo 996 čtenářů.

Reklama

Související témata: