Hlavní obsah

Atlético - Barcelona 1:0Atlético dokonalo senzaci a vyřadilo Barcelonu! Bayern má šanci obhájit trofej

Aktualizováno

Fotbalová Liga mistrů už zná zbylé dva účastníky semifinále. Obhájce trofeje Bayern Mnichov sice v Allianz aréně prohrával s Manchesterem United 0:1, ale duel rychle otočil ve svůj prospěch a nakonec vyhrál 3:1. Německý celek může jako první tým v novodobé historii soutěže obhájit ušatý pohár. Senzačního postupu se dočkali hráči Atlétika Madrid. Svěřenci kouče Diega Simeoneho porazili doma Barcelonu 1:0 a premiérově se probojovali mezi nejlepší čtyři celky milionářské soutěže. Katalánci budou v semifinále chybět poprvé od roku 2007.

Foto: Stringer, Reuters

Úspěšný střelec Atlétika Madrid Koke a jeho spoluhráč David Villa (vpravo) se radují z vedoucího gólu v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů proti Barceloně.

Článek
Fotogalerie

Už dlouho se Barcelona nedostala pod takový tlak, jaký na ni ve středu vytvořilo v úvodu zápasu Atlético. To na Katalánce vlétlo a už v páté minutě šlo do vedení. Po dlouhém výkopu brankáře Courtoise sice Adrian Lopéz nejprve trefil jen tyč, ale akce pokračovala a Adrian sklepl hlavou míč pro Kokeho, který zblízka trefil odkrytou branku.

To však Atlétiku nestačilo a hodně vidět byl zejména Villa, který na hrotu útoku nahradil nejlepšího střelce Diega Costu. Jenže nejprve trefil tyč a o chvíli později i břevno.

Atlético ukazovalo, proč vede španělskou ligu, ale postupně začal jeho tlak opadat a Barcelona se dostávala do hry. Messi však hlavou těsně minul a hned po změně stran ve velké šanci vychytal Neymara brankář Courtois. Kataláncům nepomohla ani střídání a jejich tlak byl spíše platonický, obrana Atlétika jim nedovolovala větší šance. Naopak v závěru měli domácí několik možností výhru ještě potvrdit.

Atlético, které v minulé sezóně prohrálo v Evropské lize na hřišti Plzně, tak v tomto roce už podruhé nedovolilo Barceloně skórovat a znovu si zvedlo sebevědomí před dramatickou koncovkou ve španělské lize, kde se oba soupeři v boji o titul utkají v posledním kole.

Bayern na gól Evry rychle odpověděl

Obhájce titulu Bayern se na třetí postup do semifinále za sebou hodně nadřel. Manchester přijel s defenzivní taktikou, která na domácí platila. Hráči Bayernu sice měli převahu, ale proti dobře fungujícímu bloku United se těžko prosazovali.

Manchester čekal na svou šanci a ta přišla v 57. minutě. Valencia se na pravé straně uvolnil, jeho centr skončil až u levého beka Patrice Evry a ten předvedl životní trefu, když svůj volej z 18 metrů poslal přímo do šibenice.

Jenže radost anglického celku trvala sotva minutu. Právě Evra totiž neuhlídal Mandžukiče, který hlavičkou v pádu bleskově srovnal. O deset minut později navíc Robben pravačkou přihrál na malé vápno Müllerovi, který otočil skóre. Výhru ještě potvrdil Robben.

Bayern tak má nadále šanci stát se prvním týmem, který v Lize mistrů obhájí titul. Naposledy se to povedlo v roce 1990 AC Milán ještě v tehdejším PMEZ.

Odvetné zápasy čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů:
Atlético Madrid - FC Barcelona 1:0 (1:0)
Branka: 5. Koke. Rozhodčí: Webb - Mullarkey, Cann (všichni Angl.). ŽK: Koke - Busquets, Mascherano, Alves. Diváci: 54 000. První zápas: 1:1, postoupilo Atlético.
Atlético: Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe - Tiago, Gabi - Koke, Adrián (62. Diego), Raúl García - Villa (79. Rodríguez). Trenér: Simeone.
Barcelona: Pinto - Alves, Bartra, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta (73. Pedro) - Messi, Fábregas (61. Sánchez), Neymar. Trenér: Martino.
Bayern Mnichov - Manchester United 3:1 (0:0)
Branky: 59. Mandžukič, 68. Müller, 76. Robben - 57. Evra. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Rafinha - Vidič, Evra. Diváci: 67 300. První zápas: 1:1, postoupil Bayern.
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Robben, Müller (84. Pizarro), Kroos, Götze (65. Rafinha), Ribéry - Mandžukič. Trenér: Guardiola.
Manchester: De Gea - Jones, Smalling, Vidič, Evra - Fletcher (74. Hernández), Carrick - Valencia, Kagawa, Welbeck (81. Januzaj) - Rooney. Trenér: Moyes.
Semifinalisté Ligy mistrů:
Chelsea
Real Madrid
Atlético Madrid
Bayern Mnichov
Pozn.: Los semifinálových dvojic se uskuteční v pátek od 12 hodin v Nyonu.
Který tým letos vyhraje Ligu mistrů?
Atlético Madrid
16,3 %
Bayern Mnichov
31 %
Chelsea
29,4 %
Real Madrid
23,3 %
Celkem hlasovalo 47956 čtenářů.

Reklama

Související témata: