Hlavní obsah

Milujeme Ligu mistrů a je pro nás životně důležité se do ní dostat, připomíná Wenger prioritu Arsenalu

Londýn

Po postupu do finále FA Cupu má šanci získat po devíti letech s Arsenalem konečně velkou trofej, jenže kouč Arséne Wenger moc dobře ví, že v tuto chvíli představuje pro jeho tým absolutní prioritu Premier League a umístění v první čtyřce. „Je pro nás přímo životně důležité, abychom v ní skončili a i v příští sezóně hráli Ligu mistrů,“ připomínal před večerním zápasem s West Hamem United, jenž je dohrávkou 34. kola.

Foto: Darren Staples, Reuters

Ustaraný výraz manažera Kanonýrů Arséna Wengera.

Článek

Nejenže se jim už dávno rozplynul sen o titulu, teď se Gunners ještě strachují, aby skončili alespoň čtvrtí a mohli si zahrát kvalifikaci o Ligu mistrů. V přímém souboji o čtvrtou příčku totiž s Evertonem prohráli 0:3 a propadli se v tabulce na páté místo.

Ligový program Evertonu a Arsenalu
Everton (66 bodů): 16.4. doma Crystal Palace, 20. 4. doma Manchester United, 26.4. venku Southampton, 3.5. doma Manchester City, 11.5. venku Hull City
Arsenal (64 bodů): 15.4. doma West Ham United, 20.4. venku Hull City, 28.4. doma Newcastle, 4.5. doma West Bromwich Albion, 11. 5. venku Norwich

„Bylo by hodně bolestné, kdybychom se do Ligy mistrů nedostali," přiznal trenér Wenger.

Liga mistrů není samozřejmost

„Plánujeme už příští sezónu, tvrdě pracujeme, takže pro naše mladé hráče je nezbytné, aby ji hráli a získávali nové zkušenosti. Je něco jiného nastupovat proti Bayernu, Barceloně nebo Realu a hodně se toho naučit, než hrát pouze Evropskou ligu," nemíní připustit, že by se jeho mužstvo muselo smířit s pohárovou soutěží, která je hluboko za Champions League.

„I fanoušci brali starty v Lize mistrů za naprostou samozřejmost, teď si ale všichni uvědomují důležitost posledních pěti zápasů, v nichž se rozhodne o tom, zda se do ní dostaneme," připomněl Wenger nespokojenost příznivců Arsenalu s tím, že jejich mužstvo sice v první čtyřce Premier League pravidelně končí, ale o titulu si neustále nechává jen zdát.

Teď aby se modlili a třásli společně s Wengerem. Jeho tým decimovala a dál decimují zranění, poslední nezdary se podepsaly na psychice hráčů, nabitý program se do výkonů rovněž promítl.

Nejen los, ale i láska by měla pomoci

„V sobotu jsme hráli semifinále FA Cupu s Wiganem, tři dny poté nastupuje k ligovému utkání s West Hamem, takže je skutečně obtížné předvídat, co s námi udělá únava. Zvláště, když je zraněno příliš mnoho hráčů," připomínal Wenger a recitoval dlouhý seznam jmen, kteří z kádru vypadli. „Özil, Walcott, Wilshere, Ramsey, skutečně nevím, jak na tom v dalších dnech a týdnech budou."

V jedno ale v souboji s Evertonem francouzský kouč na lavičce Arsenalu věří. „Velkou výhodu představuje naše obrovská touha hrát Ligu mistrů i v příští sezóně. Milujeme ji. Málokdo si dovede představit, jak ji máme rádi. A právě to nám pomůže, abychom na ni opět dosáhli," je přesvědčen Wenger, že jeho svěřenci dostihy za čtvrtou příčkou zvládnou a Everton nechají za sebou. I příznivější los posledních pěti zápasů by jim k tomu měl napomoci.

Pokud by se to Kanonýrům skutečně podařilo a 17. května vyhráli i finále FA Cupu s Hullem, asi by nikdo nepochyboval, že Wenger má v Arsenalu zůstat. V létě mu sice končí v klubu smlouva, on však nepřipouští, že by snad neměl dál pokračovat.

Reklama

Související témata: