Hlavní obsah

Oslavenec Šmicer věří, že dostane dva dárky najednou

PRAHA

Dvaatřicáté narozeniny sice fotbalista Vladimír Šmicer slaví v úterý, ale na velký dárek si rád počká až do středy. Liverpool ve středu hraje proti AC Milán finále Ligy mistrů a kdyby tým z Anfield Road po 21 letech získal nejcennější klubovou trofej, byl by Šmicer na vrcholu blaha.

Foto: www.liverpoolfc.tv

Vladimír Šmicer v dresu Liverpoolu.

Článek

A zároveň by se parádně rozloučil s klubem, kde strávil šest let kariéry. V létě se chystá na novou štaci. "Kdybychom vyhráli a já si navíc i trošku zahrál, tak bych dostal rovnou dva krásné dárky najednou," řekl dnes Šmicer v rozhovoru s českými novináři. "Ale hlavní je, abychom Milán porazili. To by bylo super," prohlásil ofenzivní hráč, kterému v pondělí zvedla náladu zpráva o opětovném povolání do národního mužstva.

Šmicer ve fotbale nasbíral už mnoho úspěchů. S reprezentací získal stříbro a bronz na evropském šampionátu, s Liverpoolem v báječné sezoně před čtyřmi lety vyhrál pět velkých trofejí - Pohár UEFA, evropský Superpohár, Anglický pohár, Ligový pohár a Pohár Charity.

Nyní jej čeká další velké finále a pokud by se svým klubem uspěl, potvrdil by svoji pozici jednoho z nejúspěšnějších českých hráčů v historii. "Na finále Ligy mistrů jsme se většinou dívali v televizi a teď si ho můžeme zahrát," uvedl potěšeně Šmicer, na kterého ovšem s největší pravděpodobností zbude místo jen na lavičce náhradníků. "Hlavně, že jsem aspoň na ní," řekl.

Ve středu může Šmicer zkompletovat velký hattrick

Před devíti lety si zahrál finále evropského šampionátu v Anglii, o pět let později si připsal i start ve finále Poháru UEFA. A ve středu může zkompletovat velký hattrick. "V předchozích dvou finále jsem pokaždé střídal a vždycky se rozhodovalo v prodloužení. Jedno finále jsme v něm ztratili a pak zase vyhráli. Tak jsem moc zvědavý, jak to bude vypadat ve středu," pronesl rodák ze severočeských Verneřic.

I když zažil ve své kariéře už mnohé a máloco jej rozhází, cítí, že se blíží výjimečná událost. "To bylo poznat už v pondělí na letišti. Tolik kamer a novinářů pohromadě jsem už dlouho neviděl. A napětí se bude s blížícím se začátkem určitě ještě víc stupňovat," mínil Šmicer.

Liverpoolská výprava po příletu rozbila svůj stan v luxusním hotelu Crowne Plaza. Na strategickém místě nedaleko letiště a Atatürkova stadionu, kde se bude finále hrát, se opevnila před ruchem okolí.

Šmicer odpočíval s českým parťákem

Šmicer odpočíval na hotelovém pokoji s českým parťákem Milanem Barošem, se spoluhráči se dnes před obědem ještě zašli rozptýlit na bowling. "Ještě jsme mohli jít na prohlídku centra Istanbulu, ale hlasování bylo jednoznačné. Nikdo nechtěl courat venku po památkách. Ten bowling je lepší," uvedl Šmicer. "A také doufám, že mě kluci nechají vyhrát, když mám ty narozeniny. Uvidím, jestli si na to ale vůbec vzpomenou," žertoval.

Dnes od osmé hodiny večerní istanbulského času jej se spoluhráči čekal oficiální předzápasový trénink, od středečního rána se už ale všechny myšlenky obrátí k večernímu vrcholu. Oba týmy v něm budou chtít zachránit zpackanou sezonu: AC Milán prohrál dostihy v italské lize a skončil druhý, Liverpool se musel spokojit až s pátým místem.

Šmicer očekává spíše opatrný zápas. "Myslím, že nepadne hodně gólů. Ale člověk nikdy neví, jeden rychlý gól to může celé otočit. My se každopádně nemáme kam hnát. Ale snad se rozhodne po devadesáti minutách, aby to pak nebyly takové nervy," prohlásil Šmicer.

Reklama

Související témata: