Hlavní obsah

Baroš možná nebude v základu, ale myslí na týmový úspěch

ISTANBUL

Celou sezónu patří neodmyslitelně do základní sestavy liverpoolského klubu, ale před nejdůležitějším zápasem je útočník Milan Baroš na pochybách. Středeční finálový zápas Ligy mistrů v Istanbulu proti AC Milán začne nejlepší střelec loňského mistrovství Evropy asi na lavičce náhradníků vedle svého spoluhráče Vladimíra Šmicra. Baroše však nevíc zajímá týmový úspěch.

Článek

Baroš skepsi nepropadá; definitivu bude mít až pár hodin před středečním velkým finále, kdy kouč Rafael Benítez napíše jména pro základní sestavu na velkou tabuli při taktické poradě. "Vůbec nevím, jak to trenér poskládá. Ale jedno vím jistě: jsem připravený hrát a jasně že by bylo lepší, kdyby to bylo hned od začátku," řekl dnes Baroš v Istanbulu českým novinářům.

Třiadvacetiletý kanonýr ale není zahořklý. I kdyby musel usednout jen mezi náhradníky, počkal by si na svoji šanci během utkání. Odmalička snil o tom, že si jednou zahraje ve velkém finále. A teď je velmi blízko. Pokud Baroš ve středu naskočí do utkání, může být prvním Čechem v historii ve finálovém utkání LM.

Cissé jej zastoupil až moc dobře

"Středeční zápas bude zatím asi tím největším v mé kariéře," uvedl natěšený Baroš. "Ale na hřiště může jen jedenáct lidí a pokud se nedostanu do základu, tak budu chtít jít na hřiště aspoň v průběhu. A pak budu makat tak, abych byl týmu co nejvíc prospěšný," prohlásil odhodlaně reprezentační útočník, jehož místo na hrotu v posledním ligovém zápase obsadil Francouz Djibril Cissé a proti Aston Ville se hned zaskvěl dvěma góly.

Jeho český konkurent teď nemyslí na to, že středeční bitva o evropský titul může být jeho posledním zápasem v červeném liverpoolském dresu. Spekulací o tom, že Baroš po sezóně opustí tým z Anfield Road, nijak neubývá. "Ale tohle teď vůbec nechci řešit ani se k tomu nějak vyjadřovat. Myslím jen na středeční utkání," tvrdil český forvard, o něhož se uchází především španělská Valencie.

Je jedno, kdo dá gól

Baroš před istanbulským zápasem dychtí hlavně po týmovém úspěchu. Rád své ambice podřídí potřebám mužstva. "Mně jde hlavně o to, abychom ten pohár nad hlavy po zápase zvedali my. A je úplně jedno, jestli dá rozhodující gól Baroš, Šmicer, nebo gólman Dudek," vtipkoval exostravský útočník, který na konci sezóny prožívá střelecké trápení.

V anglické lize se trefil naposledy na začátku února, v Lize mistrů pak o měsíc později v osmifinále v Leverkusenu. Dokonce i trenér Benítez dnes Barošovi na tiskové konferenci popřál na dálku střelecké štěstí. "To on obvykle nedělá," poznamenal Baroš.

Souboje se Stamem

Procitl by v pravý čas, kdyby ve středečním finále pokořil vyhlášenou obranu milánského AC, který ve středu bude chtít navázat na dva roky starý triumf z Manchesteru. Cafú, Nesta, Stam, Maldini; jména vyhlášených borců vzbuzují respekt. I u Baroše. "Jsou sice už trochu starší, ale pořád jsou výborní. Těch gólů moc nedostávají," uvědomoval si Baroš.

Právě jeho souboje s milánským stoperem Jaapem Stamem mohou být symbolem utkání. A Baroš má souboje s nizozemským bijcem pěkné vzpomínky: nejprve s reprezentací přemohl "oranjes" v evropské kvalifikaci a pak také na mistrovství Evropy v Portugalsku. Pod obě porážky Nizozemska se gólovými trefami podepsal právě Baroš. "Tohle mě vůbec nenapadlo. Ani jsem nevěděl, že ve středu to píská stejný rozhodčí jako na Euru," připomněl Baroš přítomnost španělského arbitra Mejuta Gonzáleze.

V Istanbulu i se svými fanoušky

Vigantický rodák bude mít v kotli sedmdesátitisícového Atatürkova stadionu i podporu několika svých kamarádů. Jeho rodiče se sice do turecké metropole nevypravili, ale parta Barošových přátel, která se z Čech na dlouhou pouť do Turecka vydala v automobilu, zde s českou vlajkou chybět nebude ani tentokrát. Stejně jako při osmifinále v Leverkusenu a turínském čtvrtfinále. "Když kluci přijeli, tak jsme to pokaždé docela zvládli. Kdyby to takhle vyšlo i ve středu, bylo by to super," doufal Baroš.

Reklama