Hlavní obsah

Rafo, nezapomeň, že Milan není Milán

ISTANBUL

Stadión Atatürk Olympic se tyčí na samém okraji Istanbulu, mezi hromadami suti, zeminy a také mezi dvěma velmi chudými čtvrtěmi polorozpadlých baráků. Turci stále věří, že dostanou pořadatelství OH 2012 a kolem vyroste Olympijský park, jak tuto část honosně nazývají. Z centra to sem je autem přes půl hodiny, pokud neuváznete v zácpách.

Článek

Na tiskovou konferenci dorazili zástupci obou týmů v doprovodu policie, takže průjezd byl bez problémů. Navíc bydlí v hotelích nedaleko mezinárodního letiště, které s parkem téměř těsně sousedí.

Aktéři tiskových konferencí odpovídali velmi neurčitě, nikdo nechtěl nic prozradit. Úsměv několika stovek novinářů v přeplněném sále vyvolal až dotaz, zda už trenér Liverpoolu Rafael Benítez mluvil s českým útočníkem Milanem Barošem o tom, že to je jeho poslední zápas v dresu tohoto anglického klubu.

Poláci se zaručili za Dudka

Benítez se chvilku ošíval a poté pronesl diplomaticky: "Budu s ním mluvit individuálně jako s každým hráčem. Hlavně Milánovi popřeji, aby dal hodně gólů..." V tu chvíli kouče přerušil tiskový mluvčí UEFA, který řídil konferenci: "Rafo, nezapomeň, že Milan není Milán, abys hodně vstřelených gólů nepřál soupeři." Odlehčení situace využil polský novinář: "Jestli bude chytat Jerzy Dudek, za celé Polsko vám slibujeme, že bude chytat dobře a neudělá chybu." A sálem zazněla další salva smíchu.

Hráči obou týmů večer obdivovali obrovité osvětlené monstrum stadiónu, jehož jednu hlavní tribunu zastřešuje obrovské křídlo a druhou střecha připomínající kopuli mešity. Hlediště pojme 80 597 sedících diváků, ale z bezpečnostních důvodů byla kapacita snížena, především, aby se k sobě nedostali příznivci obou táborů.

Trávník se mezi širokou atletickou dráhou a dalšími sektory v hlubokém kotli tak trochu ztrácí. Francouzští novináři nad stadiónem jen mávli rukou. Poznali na něm totiž rukopis svého krajana, architekta Michela Macaryho, který projektoval i francouzskou chloubu, "létající talíř" Stade de France v St. Dennis u Paříže.

Reklama