Hlavní obsah

Angličtí fanoušci okupují Istanbul

PRAHA

Tisíce fanoušků anglického fotbalového klubu FC Liverpool ve středu zaplavily tureckou metropoli Istanbul, kde se večer uskuteční finále Ligy mistrů mezi jejich miláčky a italským AC Milán. Také milánský klub přijela podpořit spousta příznivců, oproti rudě oblečeným Angličanům jsou však v relativní menšině. Žádné nepokoje ale zatím v Istanbulu nebyly hlášeny.

Článek

Fanoušci obou táborů se dnes ráno potkali v historické čtvrti Istanbulu Sultanahmet a pouze dávali okatě najevo, kdo že vyhraje večerní duel o krále evropského klubového fotbalu. "Panuje zde skvělá atmosféra. Nesetkali jsme se s žádnými projevy nevraživosti," řekl italský novinář Stefan Cerati posedávající se svými krajany v jedné z místních kaváren.

Příznivci Liverpoolu okupovali především známé Taksimovo náměstí, kde byla náhle většina restaurací pokryta klubovými transparenty a vlajkami. Fanoušci mezitím popíjeli pivo a v hloučcích se pokušeli o zpěv bojových písní.

"Na tohle jsem čekal dvacet let. Když jsme v semifinále vyřadili Chelsea, byl to nejlepší den mého života. Ale to se změní, pokud vyhrajeme i tady a porazíme Milán," sliboval 29letý Brendan Cahill, manažer obchodního domu z Dublinu.

Místní občané prozatím sledují projevy radosti anglických fandů částečně s obdivem a zčásti také s obavami z možných následků. Moc dobře si totiž vybavují pět let staré události, kdy byli dva fanoušci Leedsu United pobodáni ve stejných ulicích, kde nyní jiní Angličané rozpoutávají oslavné tanečky.

"My Turci jsme pohostinní lidé a jsme rádi, když se dobře baví. Ale ctíme také tradiční hodnoty a proto doufám, že to Angličané nebudou přehánět s pitím. Dělají pak totiž věci, které se nás osobně dotýkají," vysvětlil 31letý Savas Altay.

Reklama

Související témata: