Hlavní obsah

Britský tisk i premiér Blair oslavují nečekané vítěze LM

PRAHA

Britský tisk oslavuje nečekaný triumf Liverpoolu ve středečním finále Ligy mistrů. Zápas, v němž anglický klub dotáhl tříbrankovou ztrátu a nakonec ho v penaltovém rozstřelu vyhrál, deník The Times označil za "Istanbulský zázrak".

Článek

Další listy používají v titulcích podobné superlativy. "Neuvěřitelní", hlásá titulek bulvárního deníku Sun, jako "legendy" označil fotbalisty Liverpoolu redaktor Daily Mailu. Obrat na istanbulském stadionu byl podle něj nejúžasnějším v historii evropského fotbalu ve "zlaté noci, která už nemohla být lepší".

K všeobecnému nadšení se přidal i britský premiér Tony Blair, který členům vítězného týmu blahopřál. "Neuvěřitelné. Úžasné. Brilantní. Celá země je na vás velmi hrdá," napsal v gratulaci.

Britové uznávají převahu AC Milán

V referátech k zápasu však i Britové uznávají, že fotbalisté AC Milán s výjimkou šesti minut, během nichž padly tři branky Liverpoolu, byli jasně lepší. "Milán dohrál první poločas s téměř zahanbující převahou a dvěma góly v jeho posledních šesti minutách," popisovaly internetové stránky BBC, jak se Italové dostali do vedení 3:0. Tlak italského velkoklubu pokračoval i po liverpoolském vyrovnání. "Vrátila se zpět hra kočky s myší," glosovala to BBC.

Nejlepším hráčem novopečených evropských klubových šampionů byl podle britských médií kapitán Steven Gerrard, jenž vstřelil první gól Liverpoolu a navíc se po faulu na něj kopala penalta, kterou na druhý pokus proměnil Alonso. Jako "hvězdného muže týmu snů" ho označil Sun, který mu za středeční výkon dal na desetibodové stupnici známku devět.

Šmicer oživil hru na pravém křídle

Z českých fotbalistů se lepšího hodnocení za výkon ve finále dočkal Vladimír Šmicer. Ten ve 23. minutě vystřídal nevýrazného a lehce zraněného Harryho Kewella, dal gól a navíc proměnil rozhodující penaltu v závěrečném rozstřelu. Od Sunu, Timesů i BBC dostal známku sedm. "Oživil hru na pravém křídle," pochválil ho redaktor listu The Times. "Označil si svůj poslední zápas klíčovým druhým gólem," připomněl Sun, že dvaatřicetiletý český reprezentant v Liverpoolu po šesti letech končí.

Jen průměrnými známkami média ocenila přínos útočníka Milana Baroše, který se během 85 minut pobytu na hřišti nedostal do žádné velké příležitosti. "Neměl dost munice, aby strašil milánskou obranu," napsal deník Times, který mu dal známku pět. Stejného hodnocení se nejlepší střelec loňského evropského šampionátu dočkal i od BBC a Guardianu. "Jeho rychlost dávala naději, ale nedokázal podržet míč a vždycky narazil na blokujícího Stama," poznamenal Guardian.

Šestku Barošovi dal Sun, jenž ocenil podíl českého reprezentanta na penaltě, která nakonec vedla k vyrovnání. "Jeho švih, který poslal Gerrarda do penaltové situace, byl úžasný," uvedl.

Reklama