Hlavní obsah

Istanbulská noc patřila fanouškům Liverpoolu

PRAHA

Středeční noc v Istanbulu patřila fanouškům Liverpoolu. Při oslavách prvního triumfu v evropských pohárech po jednadvaceti letech vypili hektolitry piva, zaplavili centrum vlajkami svého klubu a dávali zabrat svým hlasivkám zpěvem klubového chorálu "You'll Never Walk Alone" i písně vítězů z dílny skupiny Queen "We Are the Champions".

Článek

Přímo na Olympijském stadionu sledovalo nervydrásající zápas čtyřicet tisíc fanoušků "Reds", další pak zavítali do istanbulských barů. V jednom z nich se na zápas díval i městský úředník z Portsmouthu Daniel Henderson, kterému po neproměněné penaltě Andreje Ševčenka vyhrkly slzy do očí.

"Ani to nemohu popsat slovy. Moje srdce se v polovině zápasu skoro zastavilo, ale vrátili jsme se, abychom si vzali trofej. Je to naprosto úžasný pocit," svěřil se agentuře Reuters sedmatřicetiletý fanoušek.

Tisícovky Angličanů se těsnaly v úzkých uličkách čtvrti Beyoglu, kde během jediné noci zlomily místní rekordy ve spotřebě alkoholu. Majitel jedné irské hospody si pochvaloval, že se piva prodalo třikrát více než při jeho předchozí nejlepší noci.

Oslavy se však obešly bez větších incidentů

Oslavy se však obešly bez větších incidentů. Policie sice na jejich průběh dohlížela, ale nikoho nezadržela. "Angličané hodně pijou, ale respektujeme jejich tradice," řekl jeden z tureckých policistů.

Do čtvrti kolem náměstí Taksim vyhrazené pro fanoušky Liverpoolu se odvážil i řecký příznivec poraženého italského klubu Michalis Delithanasis. "Nebudu tady nosit milánský dres, ale nebojím se. Atmosféra je velmi civilizovaná," pochvaloval si.

Čtyřiadvacet letadel s anglickými fanoušky se začalo během dopoledne přesouvat zpět na Britské ostrovy. Oslavy budou pokračovat v Liverpoolu. V 19:30 by měli hrdinové středečního zápasu zahájit dvouhodinovou projížďku v otevřeném autobuse ulicemi města.

Reklama

Související témata: