Hlavní obsah

Liverpool triumf v Lize mistrů obhajovat nebude

ISTANBUL

Příští ročník fotbalové Ligy mistrů se bude hrát bez obhájce trofeje. Liverpool totiž v uplynulé sezóně anglické ligy skončil na pátém místě a postup do prestižní pohárové soutěže mu o jednu příčku unikl. Angličtí funkcionáři odmítli změnit kritéria pro kvalifikaci týmů do Ligy mistrů už před finále, UEFA pak odmítla udělat pro Liverpool výjimku.

Článek

Mluvčí UEFA William Gaillard dnes vyloučil možnost, že by vedení evropského fotbalu udělilo Liverpoolu výjimku. "Máme svá pravidla. Chovám k tomuto klubu velké sympatie a rád bych ho v soutěži viděl, ale nemůžeme měnit regule," prohlásil mluvčí.

Z Premier League si letos přímý postup do hlavní části Ligy mistrů zajistily Chelsea a Arsenal, hráče Manchesteru United a Evertonu čeká boj v předkole.

V podobné situaci jako Liverpool byl Real Madrid, který v roce 1999 skončil v domácí lize pátý. Španělská federace ho však přihlásila do Ligy mistrů místo čtvrtého San Sebastianu a "Bílý balet" pak soutěž vyhrál.

Předseda UEFA Lennart Johansson v minulých týdnech prohlásil, že pokud Liverpool nejcennější klubovou trofej získá, měl by se najít způsob, jak mu zajistit účast v příštím ročníku soutěže. Ve stejném duchu se nechal slyšet šéf FIFA Sepp Blatter. Vedení anglické asociace však na jejich slova nedalo.

Vedení anglické asociace na jejich slova nedalo, ale nyní žádá po Evropské fotbalové unii, aby našla způsob, jak Liverpoolu obhajobu umožnit. "Liverpool je evropským šampionem a podle nás by měl mít šanci hrát Ligu mistrů i v příští sezóně. Je to těžká situace, ale viděli jsme mimořádný zápas, po němž nastal mimořádný stav a vyžaduje mimořádné řešení," řekl dnes podle agentury AP výkonný ředitel anglické asociace Brian Barwick.

Reklama

Související témata: