Hlavní obsah

Fotbalisty Liverpoolu vítalo doma tři sta tisíc fanoušků

Osmnáct hodin po skončení strhujícího finále Ligy mistrů dorazili jeho vítězové i s cennou trofejí do Liverpoolu. Nablýskaný stříbrný pohár s obrovskými uchy vynesli z letadla kapitán mužstva Steven Gerrard a trenér Rafael Benítez, kterým se na krku houpaly zlaté medaile. Z letiště Johna Lennona se výprava i s Vladimírem Šmicrem a Milanem Barošem vydala na triumfální cestu městem v otevřeném autobuse.

Článek

Podle odhadů vyrazilo do ulic slavit senzační triumf Reds čtvrt miliónu fanoušků, agentura AP uvedla, že jich mohlo být až tři sta tisíc. Autobus s hráči a členy týmu se prodíral davem pomalým tempem, doprovod mu dělalo dvacet policistů na koních.

Tisíce příznivců obklopily stadion Anfield Road už s předstihem několika hodin. Ještě před příletem týmu narychlo nakupovali šály a transparenty, kterými pak své miláčky zdravili.

Řada fanoušků po středečním dramatu takřka nemohla mluvit, ale příležitost oslavit zisk nejcennější evropské klubové trofeje po 21 letech si nemohli nechat ujít. V některých firmách dostali zaměstnanci na odpoledne volno, jiní si vzali jednodenní dovolenou sami.

Na zápas do Istanbulu dorazilo za liverpoolským mužstvem asi čtyřicet tisíc fanoušků, někteří se kvůli zpoždění charterových letů nestihli přesunout včas na oslavy do anglického přístavu. "Jsem zklamaná z toho, že pojedou s pohárem v Liverpoolu už dnes večer, když tam nebudou všichni ti lidé, kteří jim tady pomohli vyhrát," posteskla si v rozhovoru pro AP Anne MacDougallová.

Gratulovala i královna

Cestou z Istanbulu se k fotbalistům Liverpoolu donesla i gratulace od britské královny Alžběty II., která se o výsledku středeční bitvy dozvěděla během oficiální návštěvy Kanady. "Je to velkolepý úspěch, na který se bude dlouho vzpomínat v Liverpoolu i v celé zemi," uvedla královna.

Na liverpoolském letišti přivítal momentálně nejslavnější reprezentanty města Beatles i starosta Alan Dean, který pěl ódy na skvělý obrat ve finále s AC Milán. "To byl nejlepší comeback v dějinách fotbalu. A tyhle oslavy budou lepší než při minulých čtyřech výhrách v Poháru mistrů," uvedl Dean podle BBC.

Chválou zahrnul své následovníky také legendární liverpoolský fotbalista Terry McDermott. "Je to nejlepší výsledek, jakého kdy dosáhl britský klub v evropských pohárech. Bylo to báječné," prohlásil.

Reklama

Související témata: