Hlavní obsah

Wenger se pustil do Citizens a PSG: Nerespektují pravidla, UEFA je měla vyřadit z Ligy mistrů

Měl to být strašák, který nedovolí bohatým fotbalovým klubům skoupit nejlepší hráče planety a podmanit si tak elitní evropské poháry. Místo toho se však z finančního fair play, které před několika lety s velkou pompou zavedla Evropská fotbalová unie (UEFA), stalo neškodné pokárání. Prezident UEFA Michel Platini nedávno připustil, že ani ty největší ryby nebudou za porušování pravidel na suchu a trest v podobě vyřazení z pohárů se jich nedotkne. To značně popudilo Arséna Wengera, manažera fotbalistů londýnského Arsenalu.

Foto: Profimedia.cz

Trenér fotbalistů Arsenalu Arséne Wenger se rozčiluje nad možnými tresty za porušování finančního fair play.

Článek

V souvislosti s finančním fair play se ve fotbale nejvíce skloňují jména Manchesteru City a Paris Saint-Germain. Tyto týmy jsou ve vlastnictví zámožných arabských šejků, kteří díky ropě disponují obrovským majetkem a každoročně utrácí desítky nebo stovky miliónů eur za nové hráče.

Podle současných pravidel nesměly týmy v letech 2011 až 2013 vykázat ztrátu vyšší než 45 miliónů eur (asi 1,26 miliardy korun). A účetnictví PSG i Citizens je již delší dobu hluboko v červených číslech.

UEFA letos vyšetřovala celkem 76 týmů, které hrály Ligu mistrů a Evropskou ligu. A zpočátku to vypadalo, že se chystá udělit i tvrdé tresty. Největším postihem pro týmy, které si tak říkajíc koupily úspěch, mělo být vyřazení z evropských pohárů. Jenže k tomu nedojde. „Jestli očekáváte krev a slzy, budete zklamaní. Budou tam tvrdé záležitosti, ale ne vyloučení z evropských pohárů," řekl Platini v rozhovoru pro deník Le Parisien.

Tato slova se dotkla trenéra Arsenalu Arséna Wengera. Ten už dlouho vede kampaň za spravedlivější finanční předpisy a myslí si, že by UEFA měla postupovat mnohem radikálněji. „Existují pravidla, která se musí respektovat. Pokud s nimi někdo nesouhlasí, musí být potrestán," rýpl si Wenger do rivalů z Manchesteru City, ale i PSG a dalších klubů, které každoročně utrácí přemrštěné částky za nové posily.

Pravidlům fair play nikdo nerozumí

V zákulisí se nějakou dobu hovoří o tom, že UEFA těmto mužstvům udělí pokutu v řádu několika desítek miliónů eur a sníží jim počet hráčů, kteří mohou být zapsáni na soupisku Ligy mistrů nebo Evropské ligy z 25 hráčů na 21.

„Ten trest je nesmírně sofistikovaný. Měl by se zjednodušit, aby to mělo nějaký význam. Prostě buď pravidla akceptujete a budete hrát danou soutěž, anebo nebudete. Jenže UEFA nechce tyhle týmy vyřazovat z Ligy mistrů," pronesl francouzský manažer.

Wenger je zároveň přesvědčený o tom, že složitostem v souvislosti s finančním fair play spousta lidí ani nerozumí. „Vypadá to hrozně moc složitě. Když se zeptám sta lidí, těžko mi to někdo vysvětlí. Objasnit, jak to celé funguje, je obtížné. Pravidla by měla být jasná všem," dodal kouč Arsenalu.

Reklama

Související témata: