Hlavní obsah

Tvrdý trest pro PSG a Manchester City. Od UEFA dostaly pokutu 60 miliónů eur!

Nyon

Fotbalové velkokluby Manchester City a Paris St. Germain dostaly od UEFA za nerespektování finanční fair play pokutu ve výši šedesáti miliónů eur (1,6 miliardy korun). Navíc smějí zapsat na soupisku pro příští ročník Ligy mistrů jen 21 hráčů místo obvyklých pětadvaceti.

Foto: Darren Staples, Reuters

Záložník Manchesteru City Samir Nasri (vlevo) se raduje se spoluhráčem Pablem Zabaletou z gólu.

Článek

Pokuta 60 miliónů eur je nejvyšší, jakou kdy UEFA udělila. Dvě třetiny této částky se nicméně aktuálním mistrům Anglie a Francie vrátí, pokud budou v příštích dvou letech dodržovat finanční pravidla.

Musejí například vydat na platy stejnou částku jako v uplynulé sezóně. V letním přestupovém nesmějí za posily utratit nad rámec částky, kterou získají z případného prodeje hráčů, více než 60 miliónů eur. Představitelé City nicméně uvedli, že stejně větší utrácení neplánovali a i v uplynulém ročníku nasadili v Champions League 21 hráčů.

Smyslem finanční fair play je zabránit klubům, aby utrácely víc, než vydělávají. Právě o Manchesteru City s vlastníky z Abú Zabí a PSG s majiteli z Kataru se od počátku mluvilo jako o největších "hříšnících". Oba kluby navrhované sankce akceptovaly, aby se vyhnuly tvrdším postihům, například vyřazení z Ligy mistrů.

Menší tresty dostaly ještě další týmy. Sankce se týkají Petrohradu, Kazaně, Machačkaly, Galatasaraye, Bursasporu, Trabzonsporu a Levski Sofia.

Reklama

Související témata: