Hlavní obsah

La Decima je víc než vyhrát MS, raduje se gólman Realu. Chyboval jsem, přiznává

Po kiksu velezkušeného gólmana Ikera Casillase to s Realem Madrid v sobotním finále Ligy mistrů nevypadalo vůbec dobře. Od fotbalového lynčování jej zachránil až spoluhráč Sergio Ramos, který proti Atlétiku vyrovnal až v nastavení druhého poločasu. V prodloužení už Bílý balet dominoval a po výsledku 4:1 tak mohl konečně oslavit bájné desáté vítězství v nejprestižnější evropské soutěži, ve španělštině zvané La Decima.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Strážce svatyně Realu Madrid Iker Casillas děkuje svému zachránci Sergiu Ramosovi ve finále Ligy mistrů proti městskému rivalovi Atlétiku.

Článek
Fotogalerie

Dlouhých 12 let čekal slavný madridský klub na jubilejní desátou výhru v elitní klubové soutěži Starého kontinentu. Také proto hodnotí Iker Casillas vydřené lisabonské vítězství nad městským rivalem Atlétikem výše, než kdyby se mu podařilo spolu s krajany obhájit titul světových šampiónů na nadcházejícím turnaji v Brazílii.

„La Decima je dokonce důležitější než mistrovství světa,“ překvapil novináře po nervydrásajícím duelu Casillas zhodnocením dosaženého úspěchu. „Čekali jsme na tu desátou výhru opravdu dlouho, ale je to kulaté, přímo perfektní číslo,“ zářil štěstím muž, který ale v ligových duelech musí dát v brance přednost Diegu Lópezovi.

Od kouče Carla Ancelottiho dostával španělský mazák příležitosti v Lize mistrů a oproti konkurentovi mezi třemi tyčemi tak svému týmu vychytal ve skončené sezóně po Španělském poháru už druhou cennou trofej.

Za záchranu polibek

Zatímco v Primera división hrál Bílý balet dokonce až třetí housle, v elitní evropské soutěži vystoupal na příčku nejvyšší. A to přesto, že právě chyba Casillase byla málem pro Real ve finále osudnou. Devět minut před přestávkou vyrazil španělský gólman ze své brankové čáry tak nešťastně, že toho k vedoucí trefě Atlétika využil stoper Godín.

„Chci poděkovat fanouškům, kteří sem za námi přijeli a zejména těm, kteří neskandovali nic špatného. Oni dali šťastný gól ve chvíli, kdy jsem udělal chybu,“ přiznal mistr světa i Evropy. Jeho zaváhání dokázal napravit až ve třetí minutě nastaveného času druhé půle další velký tahoun Realu Sergio Ramos. Casillas jej také vzápětí obdaroval jako pravého rytíře - zachránce, tedy emotivním polibkem.

V nastavené půlhodině pak Bílý balet dokonal velký obrat díky trefám Garetha Balea, Marcela a největší hvězdy týmu Cristiana Ronalda. „Až do prodloužení jsme trpěli víc, než bylo nutné, takže se remíza zdála jako spravedlivý výsledek. Oni dobře bránili a zdálo se, že utkání zvládají také po taktické stránce. Nakonec jsme to ale dokázali. Ve fotbale někdy selžete, jindy zase trefíte rovnou jackpot, a já si rozhodně nemám na co stěžovat,“ uzavřel šťastný vítěz.

Reklama

Související témata: