Hlavní obsah

Straka odchod Galise ze Slovanu neřeší, chce se utkat s Lavičkou

Čelákovice

Trenér František Straka přijel se Slovanem Bratislava na přípravu do Čech a v sobotu v Čelákovicích vyhrál dobře obsazený turnaj o Ministerský pohár. Začátek ve Slovanu však neměl lehký. Na protest proti jeho angažování odešla z klubu slovenské fotbalová legenda Dušan Galis. Straka však problém neřeší, má podporu vedení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu František Straka.

Článek

Před třemi týdny se stal František Straka (56) trenérem Slovanu Bratislava. Na protest proti tomu z klubu odešla slovenská legenda Dušan Galis, který u týmu působil v roli poradce. Český kouč však má podporu vedení a přípravu v Čechách v sobotu vyšperkoval ziskem Ministerského poháru.

„Galisův odchod neřeším a nechci se k tomu nijak vyjadřovat. Pravdou je, že když jsem přišel poprvé do kabiny, nebylo všechno růžové. Mám podporu vedení, což je pro mne rozhodující. Koncentruji se na svoji práci, abychom splnili cíle, které máme před sebou. Vztahy s hráči jsou profesionální, pochopili, co od nich chci, a to je podstatné,“ řekl Straka v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Hráči impulzivního kouče berou

Straka je známý svými tataráčky, ale také impulsivním chováním, na což hráči ne vždy reagují pozitivně. „Poznáváme se, ale myslím si, že hráči na moje metody reagují velice dobře. Musí pochopit, že jen tvrdou prací se posuneme vpřed. Náš cíl je jasný, postoupit co nejdál v Lize mistrů. Musíme pro to udělat maximum. Odezva na moje metody je dobrá, kluci jedou na sto procent, nikoho nemusím hlídat. To je základ, teď by hráči měli ukázat svoje kvality a dát je v prospěch týmu. Myslím si, že jsme na dobré cestě,“ tvrdil Straka.

V sobotu získal se Slovanem první trofej v nové sezóně, byť se Ministerský pohár z turnaje v Čelákovicích může zdát jako bezvýznamný.  „Pro nás má velkou cenu, protože pozvedne zdravé sebe vědomí mužstva. Turnaj byl cenný i v tom, že jsme se utkali s kvalitními týmy jako je Dukla či Slavia. Šli jsme do turnaje z plného tréninku. Blíží se kvalifikace Ligy mistrů a je důležité, aby si hráči postupně zvykali na zápasové zatížení. Do soboty jsme sehráli jen jeden zápas, protože duel s Jabloncem nám odpadl,“ konstatoval Straka.

Před Slovanem je ale podle něj ještě spousta práce. „Jsme spolu teprve tři neděle. Zatím se seznamuji s hrou Slovanu a s herním projevem hráčů, což v tréninku tolik nevidíte. Zkouším hráče na různých postech, abychom pro ně našli ty pravé. Turnaj i v tomto směru splnil účel. Snažím se hře vtisknout tvář a hráčům vštěpovat disciplínu. Zápasy nám ukázaly, že máme ještě rezervy,“ přiznal kouč slovenského mistra.

Pět dní se Slovan připravoval v Česku a tuto fázi si podle kouče on i hráči nemohli vynachválit. „Bydleli jsme od úterý do soboty na zámečku v Ratboři u Kolína. K dispozici jsme měli kvalitní hřiště i perfektní rehabilitaci. Starali se tam o nás skvěle. Udělali jsme kus práce, zaměřili jsme se na rychlostní vytrvalost, agresivitu, kterou budeme ještě pilovat, stejně jako taktiku. Kluci si to moc pochvalovali."

S kamarádem má lepší bilanci

Slovan vstoupí do kvalifikace Ligy mistrů ve druhém předkole s velšským klubem New Saints. Do té doby ho čeká zápas doma se Slováckem, pak Superpohár s Košicemi a už 11. července úvodní ligový duel s Podbrezovou.

V průběhu kvalifikace by se mohl potkat se svým kamarádem a kolegou Vítězslavem Lavičkou. Kouč Pražanů se nechal slyšet, že by takový pikantní souboj přivítal. Straka také, a řekl i proč. „To by bylo fajn. Proti Víťovi jsem hrál v Austrálii. On vedl Sydney, já Fury North Queensland. Doma jsem ho porazil 1:0, u nich jsme hráli 1:1. Snad by mi to zase vyšlo. V každém případě by to byla zajímavá konfrontace. Ale to jsou přání, nejdřív musíme postoupit, abychom se vůbec mohli utkat,“ říkal s úsměvem František Straka.

Reklama