Hlavní obsah

Kamarádi mu vyhrožovali bůrem, přesto je Vaclík pozval do Ligy mistrů

Rottach-Egern

„Až do teď to bylo v Basileji fajn,“ usmál se hořce. Brankář Tomáš Vaclík v minulé sezóně výrazně pomohl fotbalové Spartě k mistrovskému double. Sotva v létě odešel na své první zahraniční angažmá, narazil na svůj bývalý klub v úterním přípravném duelu v Německu. Kamarádi ho vůbec nešetřili, Sparta jistého účastníka Ligy mistrů porazila hladce 4:0. Žádnou tragédii z toho ovšem gólman české reprezentace nedělal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Vaclík a Lukáš Vácha: Tak se kámo měj...

Článek
Fotogalerie

Bývalí spoluhráči vám nové angažmá trochu znechutili, že?

Jsem rád, že jsem zase viděl kluky, ale hned od samého začátku to pro nás nebyl dobrý zápas. Po dvou rychle inkasovaných gólech se nám nehrálo dobře. Naopak kluci potvrdili, že si udrželi mistrovskou formu, kterou jsme ve Spartě v minulé sezóně měli. Jsou dobře připravení, vyhráli zaslouženě.

Jaké to je, lovit míče ze sítě po gólech od kamarádů?

Jednu chvíli od nich z lavičky přiletělo, abych si dal pozor, že dostanu bůra... Zkoušeli jsme nový systém i mladé kluky - a moc nám to nevyšlo. Naopak třeba Pepík Hušbauer se zase představil v pohodě, v jaké byl.

Neměl jste ještě podvědomě nutkání přihrávat míč hráčům v rudém?

Kdepak, takovou chuť jsem neměl. Kluci byli soupeři, dali si čtyři góly. Pobavili jsme se před zápasem a po něm. Snad jsem větší chybu neudělal.

Po prvním poločase jste šel do kabin právě s Hušbauerem, který vám šoupl první dva góly. Počkal jste si na něj, abyste mu vyčinil?

Kdepak, počkal on na mě. Góly jsme neřešili, spíš se bavili, co je nového, jak jsem se v Basileji zabydlel.

A jak jste se zabydlel?

Ze začátku jsme byli s přítelkyní čtrnáct dnů na hotelu. Pak jsme dostali byt, jen je ve Švýcarsku zvykem, že se prodávají úplně prázdné. Ale už jsme se zařídili. Bydlíme ve vesnici za Basilejí hned vedle Marka Suchého. Je pro nás příjemnější, že už máme svoji domácí pohodu. Teď strávím s týmem ještě čtyři dny na soustředění v Německu, pak se vracíme domů.

Jak se vám diriguje obrana v novém týmu?

Dorozumívám se anglicky, protože německy zatím umím jen pár slovíček, která se používají na hřišti. Až se vrátíme ze soustředění, tak začnu chodit na němčinu k české učitelce.

Jaké jsou vaše první fotbalové dojmy z Basileje?

Je to moje první zahraniční angažmá a jsem mile překvapený, že jsou ke mně všichni v kabině tak přátelští. Takže se v klubu cítím, jako bych v Basileji strávil víc než jen tři týdny. Všechno do sebe rychle zapadlo, Marek Suchý mi navíc se spoustou věcí pomáhá. Teď už záleží jen na mých výkonech. To bude nejdůležitější, podle čeho mě lidi budou hodnotit.

Při loučení se Spartou jste předpověděl, že také v sezóně na ni s Basilejí brzy narazíte...

Jestli klukům taková forma vydrží, tak je reálný můj sen, že se do Ligy mistrů také probojují a los nás pak svede do jedné skupiny. Pak bychom se na podzim potkali ještě dvakrát!

Reklama

Související témata: