Hlavní obsah

VIDEO: Šampionát inspiraci nabídl, Sparta však věří svému mistrovskému receptu

Praha

Letenská operace s názvem Návrat do Ligy mistrů po 9 letech právě začíná. Fotbalisté Sparty se v milionářské soutěži představili naposledy na podzim 2005, kdy ve skupině s Arsenalem, Ajaxem a Thunem skončili poslední. Od té doby zaznamenali čtyři marné pokusy v kvalifikaci, naposledy před čtyřmi lety. O to větší motivaci mají před úterním prvním zápasem 2. předkola s Levadií Tallinn, který se hraje na Letné od 20:45. Přímý přenos vysílá ČT Sport a podrobnou on-line reportáž z utkání můžete sledovat na Sport.cz.

Trenér Sparty Vítězslav Lavička hovoří před úvodním utkáním 2. předkola Ligy mistrů.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Rok starý krach varuje. Sotva sparťané do pohárové Evropy vstoupili, už z ní po výbuchu se švédským Häckenem mazali domů.

„Rok zase není tak dlouhá doba, máme to na Spartě všichni v paměti. Od té doby jsme ušli kus cesty, věříme, že teď kvalifikaci zvládneme líp," líčí trenér Vítězslav Lavička.

„Tým vyzrál, je zkušenější, během roku došlo k určitým obměnám. Ale první soutěžní zápas sezóny vždy nese velká očekávání. Snažili jsme se, aby změn bylo přes léto co nejméně. Mám dobrý pocit. Některé věci jsme se po rozboru příčin minulého vyřazení letos snažili dělat trochu jinak. Atmosféra v kabině je odlišná proti té z loňska," srovnává kouč.

Sparta Praha - Levadia Tallinn
Úvodní zápas 2. předkola Ligy mistrů, úterý od 20:45, rozhodčí Hunter (Sev. Ir.). Přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Sparta: Bičík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Hušbauer, Vácha, Matějovský - Dočkal, Krejčí - Lafata.
Levadia: Smiško - Podholjuzin, Artjunin, Tipurič, Kulinitš - Raudsepp, Al Husianí, Vukobratovič, Antonov, Subbotin - Teever.

Novinku z MS vyzkoušel již v Liberci

Letenští jdou do akce dva dny poté, co v Brazílii skončilo mistrovství světa. „Inspiraci jsme samozřejmě načerpali, šampionát jsme během přípravy sledovali. Zaujalo mě třeba rozestavení, týmy praktikovaly tří nebo pětiobráncový systém."

Zrovna pro Lavičku žádná novinka. „Fotbal se vyvíjí, tento systém jsme před časem vyzkoušeli v Liberci se Standou Grigou v lize i tehdejším Intertoto Cupu. Odezva byla pozitivní. Ale nám teď funguje náš zaběhnutý systém, takže k něčemu takovému sahat nebudeme," avizuje trenér Sparty.

Český mistr získal přes léto pět nových tváří. Vzhledem k tomu, že v přípravě sehrál jen čtyři zápasy a na žádné experimenty nebyl čas ani prostor, začne sezónu nejspíš ve shodné sestavě v poli, s jakou minulý ročník končil. Na svou šanci si tak bude muset počkat i zkušený navrátilec Kováč. Jedinou změnou tak bude brankář, protože Tomáš Vaclík odešel do Basileje.

Jedničkou podle očekávání Bičík

„Gólmani byli jednou ze zásadních otázek, kterou jsme v přípravě řešili. Na základě necelých tří týdnů, tréninků i zápasů, konzultace s Pavlem Srníčkem i trenéry - po návratu z Itálie jsme jim v sobotu na prvním tréninku oznámili, že jako jednička jde do sezóny David Bičík, jako dvojka Marek Štěch," potvrzuje Lavička skutečnost, kterou naznačila již úspěšná generálka s Basilejí (4:0).

Podle kursů je Sparta jasným favoritem. Jenže pozor, Levadia ve víkendové generálce porazila v estonské lize Narvu 7:0, po 19. kole vede tabulku s impozantním skóre 59:4...

„Je to kompaktní tým, v estonské lize suverénní. Dostává minimum branek, byť je mladý. Překonat jejich defenzivu nebude jednoduché, navíc mají rychlé hráče na brejky," tvrdí Lavička.

Jak skončí úvodní zápas druhého předkola Ligy mistrů mezi pražskou Spartou a Levadií Tallinn?
Vyhraje Sparta
73,3 %
Zápas skončí remízou
7 %
Zvítězí Tallinn
19,7 %
Celkem hlasovalo 2829 čtenářů.

Reklama

Související témata: