Hlavní obsah

Jen Messi nasázel pět gólů jako Lafata. Ale to bylo přece jen v trochu jiné fázi soutěže, bránil se sparťanský snajpr

Jen barcelonská superstar Messi nastřílela v jednom zápase fotbalové Ligy mistrů pět gólů, jimiž se zaskvěl v prvním díle kvalifikační konfrontace o Champions League sparťanský snajpr David Lafata. „Ale to bylo přece jen v jiném utkání a hlavně v jiné fázi soutěže,“ odrážel rozzářený letenský kanonýr srovnání, které pochopitelně přehánělo. Vždyť hvězdný Argentinec dal pět branek Leverkusenu před dvěma lety v osmifinále Champions League.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník David Lafata v utkání druhého předkola Ligy mistrů s Levadií Tallinn.

Článek
Fotogalerie

I tak to byl velký střelecký part, na který bude Lafata dlouho vzpomínat. „Třeba si ho budou připomínat i děti. A možná dokonce i vnuci," mrkl na své dva potomky, kteří ho za ruku vyprovodili z kabiny, když střetnutí s Tallinnem skončilo.

„Doufám, že na nás nepřijde sociálka, že jsme vzali děti na fotbal takhle pozdě. Ale přece jen jsou prázdniny," pravil omluvně, i když byl pochopitelně rád, že obě děcka jeho koncert viděla.

„Pět gólů jsem ještě nikdy v soutěžním zápase nenastřílel," nadchla i jeho samotného kanonáda, kterou rozpoutal. „Ale někdy už to tak chodí. Do čeho člověk kopne, to skončí v bráně," nedělal ovšem z pěti branek vědu.

Mohl jich mít dokonce na kontě šest, jenže sudí mínil, že čtvrtá sparťanská trefa v pořadí byla vlastním gólem Estonců. „Opravdu tomu tak bylo, okamžitě jsem věděl, že to nebyl můj gól, ale vlastenec bránícího hráče," nedral se Lafata o zásluhy, jež mu nepatřily.

K exekuci penalty se netlačil

Mimochodem ani k pokutovému kopu, z něhož vstřelil v nastavení první půle třetí branku, se nijak necpal. „Minule jsem v přátelském utkání penaltu neproměnil, takže jsem hodil tázavý pohled na Hušbauera, který je na pokutové kopy rovněž určený. A on abych šel já," kvitoval pochopitelně spoluhráčovu vstřícnost.

Jeho nahrávky, po nichž skóroval do prázdné brány, ale samozřejmě také. Ty Costovy pochopitelně rovněž. „Někdo musí být na hřišti od toho, aby před prázdnou bránu nahrál, někdo, kdo před ní bude," smál se Lafata, ale všem svým asistentům děkoval.

Aby ne, když pět gólů dal v Lize mistrů jen on a Messi. „Ani nevím, zda v kabině prémiový řád na takovou brankovou úrodu pamatuje. Musím to promptně od pokladníka Maria Holka zjistit," pronesl s úsměvem, aby hned přešel do vážné tóniny.

„Hráli jsme trpělivě, tlačili se soustavně v soupeřově šestnáctce do koncovky, byli jsme patřičně hladoví po gólech a šance proměňovali. A docela určitě nám pomohlo i to, že do nové sezóny jsme vstoupili ve stejné sestavě, v jaké jsme končili tu minulou. Na naší hře to bylo znát," glosoval Lafata partii, po níž bude odveta za týden v Tallinnu jen formalitou.

Reklama

Související témata: