Hlavní obsah

Souboj dvou světů, nepřeháněl kouč estonského mistra po výprasku od Sparty

Praha

Lépe se snad ani Sparta naladit nemohla. Na kvalifikační odvetu s Tallinnem za týden v Estonsku, na páteční duel o domácí Superpohár s Plzní, stejně jako na celou na nastávající sezónu. „Motivace vstoupit do sezóny lépe než před rokem byla skutečně veliká a jsem moc rád, že jsme ji v úvodním zápase naplnili,“ kvitoval letenský kouč Vítězslav Lavička sedmigólovou výhru nad estonským mistrem, která při reminiscencích na loňskou zpackanou konfrontaci se švédským Häckenem těšila dvojnásob.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kouč Vítězslav Lavička během úvodního duelu druhého předkola Ligy mistrů s Levadií Tallinn.

Článek
Fotogalerie

Kouč Levadie Marko Kristal nepřeháněl. Na Letné šlo skutečně o konfrontaci dvou fotbalových světů. „Naší kvality, která je dobrá na estonské úrovni, a soupeřovy, jež se pohybuje na úrovni evropské," vysvětloval drtivou prohru svých svěřenců a přidával, že pochopitelně i rozdíly v individuálních výkonech byly nebetyčné.

„Navíc jsme dělali chyby, které by možná na jiné úrovni prošly, ale tady nás za ně Spartě tvrdě trestala," přiznával Kristal.

Lavička jako gentleman

„Ale až poté, co Estoncům došly síly. Dokud je měli, hráli v defenzívě organizovaně," snažil se v duchu svých zvyklostí a gentlemanského vystupování jeho kolega na sparťanské lavičce najít na hře Tallinnu alespoň nějaká pozitiva.

Podle něho vydláždil cestu k vysoké výhře především respekt, který jeho svěřenci k soupeři měli. „Šli jsme do utkání s vědomím, že doma v Estonsku je suverénní a moc gólů nedostává," prozrazoval Lavička, co svým svěřencům zdůrazňoval.

Na první gól čekala Sparta skutečně dvacet minut, neboť protivník si v úvodu s fotbalem hlavu nelámal a dával najevo, že si přijel hlavně pro co nejpřijatelnější výprask. I za cenu bezuzdného bránění, odkopávání míčů, polehávání po trávníku.

„Škoda, že jsme neskórovali hned z úvodního náporu, kdy jsme během tří minut kopali čtyři rohy. Definitivně tudíž rozhodly až góly těsně před přestávkou," přiznal hrdina úterního letenského večera David Lafata, autor pěti gólů, že jeho tým mohl spustit kanonádu mnohem dřív a výsledek by byl tudíž zřejmě ještě vyšší a přesvědčivější.

Zatím jen základ, připomínal trenér

Po sedmibrankovém vítězství ale není ani tak co řešit. Odveta příští úterý v Tallinnu je pouhou formalitou a Sparta může být tudíž už teď natěšená na páteční losování, kdy se dozví eventuálního soupeře pro další kvalifikační předkolo.

„Výsledkem jsme vytvořili dobrý základ pro postup, který v Estonsku musíme ještě stvrdit. Pořád šlo jen o první krok a my nechceme a nesmíme ani odvetu podcenit. I proto navzdory vysokému vítězství nepropukly v kabině žádné přehnané oslavy," zůstával trenér Lavička přes panující euforii opatrný.

Postoupí letos Sparta do základní skupiny Ligy mistrů?
Ano
63,7 %
Ne
36,3 %
Celkem hlasovalo 15038 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal