Hlavní obsah

Tallinn - Sparta 1:1Sparta ve slátané sestavě v Estonsku jen remizovala, postup si ovšem s přehledem pohlídala

MinutaMin. Tým Hráč Akce
38. Mareček 0 : 1
68. Teever 1 : 1
Záznam online reportáže

I v hodně slátané a v porovnání s předchozími brilantními vystoupeními pozměněné sestavě si Sparta v odvetě druhého kvalifikačního předkola fotbalové Ligy mistrů postup do další fáze soutěže pohlídala. V Estonsku sice s Levadií Tallinn jen remizovala 1:1, ale vysoká domácí výhra 7:0 ji už před zápasem posouvala dál. Teď na ni čeká postupující celek z dvojice tvořené lotyšským Ventspilsem a švédským Malmö, jejichž duel je na programu ve středu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský záložník Lukáš Mareček (vpravo) slaví s útočníkem Martinem Nešporem gól v síti Tallinnu v odvetě druhého předkola Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Estonci vzdorovali. A v domácím prostředí dokonce ještě déle, než před týdnem v prvním duelu na Letné. Aby ne, když měli přece jen pár stovek svých fanoušků v zádech a hlavně - vyrukoval proti nim soupeř, v jehož týmu nezůstal v porovnání s pražským střetnutím kámen na kameni.

Ze základu nastoupilo jen trio

Ze sestavy, s níž vstoupila Sparta do sezóny, totiž zůstali v základní jedenáctce jen Kadeřábek, Dočkal a Vácha. Celkem logicky, protože po kanonádě 7:0 nebylo v odvetě už co řešit a trenér Lavička dal tudíž příležitost hráčům vysedávajícím až dosud jen mezi náhradníky. "Vzhledem k drobným zraněním a programu, který máme," poznamenával.

Tallinn pochopitelně šanci na nápravu zpackaného renomé vycítil. „O postupujícím je rozhodnuto, ale pokusíme se uhrát alespoň čestný výsledek," sliboval kouč Levadie Kristal, který po pražském debaklu korektury v sestavě pochopitelně také udělal.

Mohly mu vyjít hned v úvodu, neboť už po čtyřech minutách se po rychlém výpadu prodral do šance Ivanov, jehož příležitost Štěch zneškodnil, aby si poté poradil i s hodně nepříjemným pokusem Subbotina. Tallinn pochopitelně narostl, začal si troufat a hlavně Teever sparťanskou obranu několikrát pozlobil.

Mareček se postaral o vedení

Po čtvrthodinovém hledání a vzájemném poznávání ovšem začala přebírat aktivitu Sparta. Pohybem, přesnější kombinací, získáváním odražených míčů... O zakončení se pokoušel Konaté, vyloženou příležitost nezužitkoval po naplnění prvních třiceti minut hlavičkující Nešpor.

I tak se Pražané ještě před přestávkou střelecky prosadili. Po akci Kadeřábka a centru Konatého hlavičkoval Mareček, jemuž nedělalo problém z pár kroků brankáře Pikkera překonat. Domácí sice mohli po standardní situaci vzápětí odpovědět a skóre srovnat, jenže střela Teevera Štěchovu bránu minula, takže řada byla znovu na důrazném Nešporovi.

Slibnou možnost ovšem nezužitkoval ani před přestávkou, ani po ní. Minutu před koncem první půle na gólmana Pikkera nevyzrál, po čtyřech minutách ho tvrdou střelou levačkou sice překonal, ale z hranice šestnáctky trefil jen břevno. A protože ani Breznaník nedokázal před naplněním první hodiny hry vedení Sparty pojistit, domácí Levadia se znovu nadechla a narostla.

Pro Estonce remíza úspěchem

Zvláště, když se jí po hlavičce Teevera, jenž zůstal v šestnáctce neobsazený, povedlo vyrovnat. Jedenatřicetiletý domácí útočník představující největší nebezpečí pro Štěchovu bránu se namlsal a pár minut po vyrovnávacím gólu se po kontaktu s Kováčem a pádu v šestnáctce dožadoval penalty.

Trenér Lavička se snažil zachránit výhru nasazením Přikryla a poté i kanonýra Lafaty, ale už bylo pozdě. Poté, co střídající domácí Al Husianí po rychlém výpadu trefil čtyři minuty před koncem tyč a letenský snajpr pálil v nastaveném čase jen do boční sítě, skončil zápas remízou.

Domácí tak dosáhli svého. Uhráli nerozhodný výsledek, který pro ně představoval úspěch i přesto, že Sparta nastoupila v hodně poskládaném složení.

Odveta 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Levadia Tallinn - Sparta Praha 1:1 (0:1)
Branky:  68. Teever - 38. Mareček. Rozhodčí: Damato - Manganelli, Preti (všichni It.). ŽK: Vácha (Sparta). Diváci: 2000.
První zápas: 0:7, postupuje Sparta
Levadia: Pikker - Podholjuzin, Artjunin, Tipurič, Pikk - Raudsepp, Antonov (84. Kaljumäe), Penič (82. Marin), Subbotin - Ivanov (61. Al Husianí), Teever. Trenér: Kristal.
Sparta: Štěch - Kadeřábek, Brabec, Kováč, Hybš - Mareček, Vácha, Dočkal (78. Lafata)  - Konaté, Breznaník (76. Přikryl) - Nešpor (84. Holek). Trenér: Lavička.
Další úterní výsledky 2. předkola Ligy mistrů najdete zde.
Probojují se letos fotbalisté Sparty do základní skupiny Ligy mistrů?
Ano
58 %
Ne
42 %
Celkem hlasovalo 13613 čtenářů.

Reklama

Související témata: