Hlavní obsah

Vzpomínky na Häcken nás nestraší, tvrdí před bitvou s Malmö sparťanský záložník Dočkal

Se švédským fotbalem by měl mít ze všech sparťanských fotbalistů největší zkušenosti. Po dva roky totiž Bořek Dočkal působil v norském Rosenborgu, a protože ve Skandinávii jsou přípravné zápasy mezi mužstvy sousedních zemí běžným pravidlem, dalo by se předpokládat, že i na úterního soupeře v kvalifikaci o Ligu mistrů Malmö Dočkal narazil. „Hrál jsem s mnohými švédskými celky, takže obrázek o tamním fotbale jsem si vytvořil, ale s Malmö jsem se nikdy nesetkal,“ odmítal letenský záložník, že by právě on měl být tím neinformovanějším mužem z celé Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal nevnímá Malmö jako švédského strašáka.

Článek

Na hřišti jste se s fotbalisty Malmö nikdy nesetkal, se sparťanskými spoluhráči jste však už u videa seděli a informace o úterním soupeři podávané trenérem jste vstřebávali. Jaký obrázek jste si o něm udělal?

Jeho projev je založen na poměrně jednoduché hře zezadu, odkud putují balóny na dva hrotové útočníky. Urostlé, silné, kombinující mezi sebou. A nebezpečné pro každého, na což mužstvo hodně spoléhá.

První zápas 3. kvalifikačního předkola Ligy mistrů mezi Spartou a Malmö začíná dnes v 19:30, přímý přenos vysílá ČT Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Takže větší sílu Malmö představuje ofenzíva?

Jak se to vezme... Může to být naopak protivníkova slabina, protože na oba zmiňované útočníky spoléhají Švédové až moc. A v dnešním fotbale je důležité, aby byla ofenzíva podporována ve více hráčích. Ale uvidíme, jak to bude v samotném zápase.

Tabulka švédské ligy, kde Malmö jasně dominuje, ale něco naznačuje a určitě budí respekt.

Pro nás není důležitá tabulka, ale to, jak se na zápas připravíme. Víme o silných i slabých stránkách Malmö, stejně jako víme, co chceme hrát my. A proto musíme soupeře donutit, aby se hrálo podle naší partitury.

Jenže v ní nemůžete počítat s Krejčím, který v úvodu podzimu patřil do základní sestavy, navíc i start Matějovského je nejistý. Představovalo by to velkou komplikaci?

Oba jsou důležitými hráči naší sestavy, takže doufám, že alespoň jeden z nich nastoupí. Pochopitelně že by byl rozdíl hrát s nimi a vyrukovat na Malmö bez nich, ale největší komplikaci by to představovalo pro trenéry.

Znamená to, že byste se s jejich absencí vyrovnali?

V kádru není jen jedenáct hráčů tvořících základní jedenáctku, na šanci čekají další, kteří nejsou v základu. A v průběhu sezóny prostě nastanou situace, kdy někteří hráči vypadnou pro zranění či třeba karetní trest. Je na nás, abychom se s tím vyrovnali.

Vyrovnávat se s tím ovšem budete muset proti švédskému mužstvu, přičemž řada vašich spoluhráčů nemá z loňské sezóny na švédský Häcken právě příjemné vzpomínky.

Jedna špatná zkušenost ale přece neznamená, že máme problémy se švédským fotbalem. Je to stejné, jako kdyby se nám v české lize nedařilo proti Jablonci a měli tudíž obavy i ze sousedního Liberce.

Tvrdíte tedy, že švédský komplex Spartu nestraší a že reminiscence na Häcken si nikdo nepřipouští?

Rozhodně necítím na klucích, kteří u loňského vyřazení s Häckenem účinkovali, že by pro ně představovalo Malmö nějakého strašáka. Možná někde vzadu v hlavě vzpomínku na loňské vyřazení mají, ale určitě nemyslí na to, že nás zase čeká střetnutí se švédským soupeřem.

Zopakuje Sparta po roce pohárový výpadek se švédským týmem?
Ano
34,2 %
Ne
65,8 %
Celkem hlasovalo 11554 čtenářů.

Reklama

Související témata: