Hlavní obsah

Jde o milióny, ale o Evropu především. Sparta to před konfrontací s Malmö dobře ví

Praha

Jde o hodně, to si na Letné uvědomují všichni. Hráči, trenér Lavička možná ještě víc. Pokud by se totiž pražské Spartě podařilo zvládnout dnešní duel třetího kvalifikačního předkola Ligy mistrů s Malmö a uspěla by i v odvetě příští středu ve Švédsku, nejenže by odčinila loňskou blamáž s Häckenem, ale podala by i důkaz, že se během roku skutečně posunula dál. Že do pohárové Evropy už skutečně patří. Postup do závěrečného play off by totiž znamenal nejen finanční profit ve výši 57 miliónů korun, ale jistou účast minimálně v základní skupině Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Marek Matějovský a obránce Ondřej Švejdík se chystají na duel s Malmö.

Článek

Reminiscence na ostudné vyřazení Häckenem je prý už nestraší. A o pomstu a srovnání účtů se švédským fotbalem jim v dnešním večerní konfrontaci s Malmö také nepůjde.

První zápas 3. kvalifikačního předkola Ligy mistrů mezi Spartou a Malmö začíná dnes v 19:30, přímý přenos vysílá ČT Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

„Opravdu nám nejde o nějaké srovnání účtů, ale o další pozitivní výzvu na cestě, po níž jsme se vydali a na jejímž konci chceme Spartu posunout do Ligy mistrů," tvrdí přesvědčivě trenér Vítězslav Lavička, hned však poznamenává: „Malmö je ovšem kvalitním a hlavně hodně ošidným soupeřem."

I Malmö má své stimuly

Jenže stejnou touhu neskrývá ani norský kouč ve službách Malmö Åge Hareide. „Pro náš klub představuje postup do závěrečné kvalifikační fáze Ligy mistrů zajímavou finanční motivaci, pro hráče pak příležitost, jak nasbírat mezinárodní zkušenosti a zároveň se i zviditelnit," připomněl stimuly, které poženou jeho svěřence vpřed.

„Věříme si, ostatně proč ne?! Vedeme švédskou ligu, dostáváme málo branek, z posledních sedmi zápasů na soupeřových hřištích jsme jich šest vyhráli a jen v jednom remizovali," připomněl vzestup, pod nímž je jeho trenérský autogram. A jen tak mimoděk dodal, že i s koučem Häckenu Peterem Gerhardssonem zkušenosti a svá poznání o Spartě konzultoval, aby byl na Pražany co nejlépe připraven.

„Budeme se držet naší hry a využívat našich silných stránek. A k tomu bude zapotřebí hodně energie a disciplíny. Naší výhodou by ovšem mohlo být, že jsme plně rozehraní, zatímco Sparta do sezóny teprve vstupuje," naznačil Åge Hareide, z čeho by chtěl dnes večer na Letné i za týden v domácí odvetě profitovat, aby s Malmö do play off o Ligu mistrů postoupil.

Häcken už prý Spartu nestraší

I tohoto handicapu si je samozřejmě domácí kouč Vítězslav Lavička vědom. Fotbalových kvalit protivníka rovněž.

„Malmö je velice dobře organizovaným týmem, který má šikovné hráče. Hlavně v ofenzivě, neboť oba útočníci Rosenberg a Thelin se dobře doplňují a jsou nebezpeční pro každého soupeře," přiznal před zápasem, v němž se bude muset obejít bez zraněného Krejčího, přičemž i nad startem Matějovského visel otazník.

„Krejčí se zatím s mužstvem nepřipravuje a trénuje pouze individuálně, Matějovský však hrát chce, protože si uvědomuje, jak moc ho mužstvo potřebuje. Záležet bude ovšem na lékařích a na něm samotném. Sám musí vyhodnotit míru rizika a rozhodnout," ponechával Lavička sestavu pro večerní konfrontaci do poslední chvíle otevřenou.

„Absence obou hráčů základní sestavy by samozřejmě komplikaci představovala, ale náš kádr netvoří jen jedenáct fotbalistů patřících do základu. Jsou v něm další, kteří čekají na svou šanci," byl přesvědčen záložník Bořek Dočkal, že si Pražané s Malmö poradí. Zvláště, když on sám loňskou neblahou zkušenost s Häckenem v sobě nenosí a jeho spoluhráče také nestraší.

„Možná někde vzadu v hlavě vzpomínku na loňské vyřazení mají, ale určitě nemyslí na to, že nás zase čeká střetnutí se švédským soupeřem," tvrdil.

Zopakuje Sparta po roce pohárový výpadek se švédským týmem?
Ano
34,2 %
Ne
65,8 %
Celkem hlasovalo 11554 čtenářů.

Reklama

Související témata: