Hlavní obsah

Komplikací na Lavičkův vkus až moc. Sparta je však zažehnala charakterem, on sám gólovou asistencí

Praha

omplikací se dostavilo na jeho vkus až příliš. Hodinu před zápasem s Malmö zjistil, že nemůže postavit obvyklou stoperskou dvojici Holek - Švejdík a musí sáhnout po Kováčovi. Po sedmnácti minutách právě Kováč nešťastně tečoval balón a Sparta prohrávala. A aby nebylo problémů málo, když promptně vyrovnala, přišel problém další - dostala druhou branka do přestávky už skóre srovnat nestihla. „Ale v druhé půli ukázalo mužstvo obrovský charakter,“ skládal sparťanský trenér Vítězslav Lavička svým svěřencům poklonu za to, jakým způsobem kvalifikační duel o Ligu mistrů otočili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička a vedoucí mužstva Miroslav Baranek (vpravo) gratulují kanonýrovi Davidu Lafatovi.

Článek
Fotogalerie

Se Švejdíkem do stoperské dvojice počítal napevno. „Jenže hodinu před zápasem začal intenzivně krvácet z nosu a přes veškerou snahu lékařů se nepodařilo krvácení zastavit. Nechtěli jsme riskovat, že bychom museli neplánovaně střídat, a proto šel na hřiště Kováč," vysvětlit nucenou rošádu v sestavě letenský kouč Lavička.

Kováč netajil, jak moc se mu ulevilo

„Nebylo vůbec jednoduché takto narychlo naskočit do utkání. Herní praxe v mých letech není momentálně taková, jak by měla být," přiznával Radek Kováč, že pro něho nebylo snadné proti Malmö vyrukovat.

Nešťastná teč při inkasovaném prvním gólu mu nepřidala... „Chtěl jsem zabránit gólu a balón jsem líznul. Smůla," přiznával, že mu skutečně nebylo nejlépe. Spoluhráče však v jednom kuse burcoval.

„Věděli jsme, že máme sílu na to, abychom se zvedli. A o přestávce jsme si to také řekli. Jsem moc rád, že jsme druhou půli zvládli velice dobře," kvitoval Kováč obrat po změně stran, k němuž sám přispěl gólem.

„Byl jsem za něj strašně rád, protože to byla pro nás hrozně důležitá branka," netajil, jak moc se mu ulevilo, když skóre zápasu otočil a Sparta po jeho trefě vedla 3:2.

„Ukázal velký charakter, stejně jako všichni hráči, ukázal navíc, že je vůdčím typem, o čemž jeho branka svědčila," kvitoval vystoupení Kováče trenér Lavička.

Chvála nejen pro Lafatu

Stejně tak ale oceňoval i další své svěřence, autora hattricku Lafatu v první řadě. „Excelentní vystoupení. Znovu potvrdil, jak platný pro naše mužstvo a způsob jeho hry je. V potřebných momentech na sebe vezme odpovědnost a střílí důležité góly," nešetřil Lavička chválou, kterou zahrnoval i Matějovského.

„Zaslouží obdiv, protože chtěl hrát a dělal vše proto, aby se dal zdravotně do pořádku a mohl nastoupit. Hrál pod injekcemi a odvedl hodně práce," pravil Lavička, jemuž měli sudí vlastně připsat také jednu asistenci.

To když rychlým vrácením míče na trávník založil akci, která pokračovala Dočkalovým centrem a Lafatovým gólem.

„Chtěli jsme praktikovat podobné rychlé akce z hloubky pole, a proto jsem klukům pomohl," glosoval Lavička s úsměvem celou situaci.

„Ale zásluhu na gólu mají Bořek s Davidem."

Rozhodl charakter

„Ze všeho nejvíc si ovšem cením toho, že jsme ve druhém poločase ukázali charakter. Samozřejmě, pomohly nám dvě minuty, během nichž jsme vstřelili dva rychlé góly, díky nimž jsme se vrátili do zápasu, ale charakter mužstva byl podstatný, protože s ním přišel zlepšený výkon i povzbudivý výsledek."

Na slovo povzbudivý kladl letenský kouč obzvláštní akcent. „Pochopitelně, protože o postupujícím rozhodnuto ještě není. Soupeř ukázal vysokou kvalitu, takže odveta příští středu v Malmö bude náročná," připomínal Vítězslav Lavička.

Zvládnou sparťané odvetu s Malmö a postoupí do 4. předkola Ligy mistrů?
Ano
82,1 %
Ne
17,9 %
Celkem hlasovalo 18933 čtenářů.

Reklama

Související témata: