Hlavní obsah

I diváci pomohli. Poslali hráčům pozitivní energii, vysvětloval proměnu Sparty Lavička

Praha

Pětačtyřicet minut na pražské Letné hrozilo, že se Sparta švédského traumatu nezbaví. „Ve druhé půli ale mužstvo prokázalo vůli a charakter, s nímž přišel i zlepšený výkon a výsledek. „Hodně nám pomohli diváci, kteří poslali hráčům pozitivní energii,“ glosoval první díl třetího kvalifikačního kola o Ligu mistrů s Malmö sparťanský trenér Vítězslav Lavička. Pochopitelně nadmíru spokojený s tím, že jeho tým švédské prokletí z Letné vyhnal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Vítězslav Lavička po zápase s Malmö pochopitelně zářil.

Článek
Fotogalerie

Tvrdili jste, že o Malmö jste posbírali všechny dostupné informace a jste na něj připraveni, přesto vás hrou v první půli evidentně zaskočil. Nebo snad nebyly vaše poznatky o švédském soupeři úplné?

Ale my věděli, jak Malmö hraje a jaký fotbal praktikuje, problém byl ovšem v tom, že jsme do přestávky nestačili k jeho hráčům dostupovat a pohlídat je. Švédům navíc pomohl první gól. Hned první střela na bránu, ke všemu nešťastně tečovaná Kováčem a šli do vedení.

Zase až taková komplikace to pro vás být nemusela, když jste promptně vyrovnali a měli i další šance, abyste skóre otočili...

To sice pravda je, jenže druhá inkasovaná branka, kdy soupeři vyšla jedna rychlá akce, představovala mnohem větší komplikaci.

Musel jste o přestávce svým svěřenců hodně domlouvat?

Hlavně jsem musel hráčům zdůraznit, že není nic ztraceno a že máme síly, abychom zápas otočili. I skvělé publikum nám věřilo, nepřestávalo nás povzbuzovat ani v momentě, kdy jsme prohrávali a předávalo tak vlastně hráčům pozitivní energii. Moc nám pomohlo.

Stejně tak vám ale pomohly dva slepené góly, které jste dali během dvou minut a díky nimž jste skóre bleskově otočili.

To určitě. Hned po přestávce jsme se rozjeli, dali dvě branky, které nám pomohly psychicky, takže jsme se vrátili do zápasu. Celý druhý poločas byl z naší strany o charakteru. A jeho výsledkem pak byl zlepšený výkon i konečný výsledek.

Opět ho ovšem musel zařídit kapitán Lafata, jenž dal tři branky a jehož výkon byl famózní...

Podal skutečně excelentní výkon a znovu ukázal, jak platným hráčem pro naše mužstvo a způsob praktikované hry je. V důležitých momentech bere střeleckou odpovědnost na sebe a střílí důležité góly.

Dostal se prostě do životní formy...

Pokud bude střílet góly i v dalších zápasech, bude to jen dobré. Pro něho i pro Spartu.

Uznání za výkon hlavně ve druhém poločase si ovšem zaslouží víc hráčů. Třeba Matějovský, nad jehož startem se vznášelo hodně nejistoty, ale on přesto proti Malmö vyrukoval.

Zaslouží si skutečně obdiv a jsem rád, že jsem ho mohl do utkání nasadit. Chtěl moc a moc hrát a dělal vše proto, aby mohl mužstvu pomoci. Nastoupil pod injekcemi, ale odvedl hodně práce.

A co třeba Kováč, kterého jste musel poslat na trávník na poslední chvíli místo indisponovaného Švejdíka?

Odvedl solidní standard, i když se o jeho startu rozhodlo teprve hodinu před zápasem. Švejdík totiž krvácel z nosu a doktorům se nepodařilo krvácení zastavit.

Kováčův výkon navíc docela určitě ovlivnila nešťastná teč, díky níž šlo Malmö velice záhy do vedení a způsobilo vám tím první komplikaci.

Branku mu za vinu nedávám, neboť to byla opravdu smůla. Stejně jako ostatní hráči, i Radek prokázal velký charakter a potvrdil, že je v mužstvu vůdčím typem. Třeba i tím, jak se dokázal po změně stran zorientovat před bránou a vstřelit tolik důležitý třetí gól.

Nakonec poletíte do Švédska s dvoubrankovým aktivem, takže naděje na postup do play off Ligy mistrů je po pražském střetnutí hodně reálná.

Výsledek je to povzbudivý, ale o postupujícím rozhodnuto není. Soupeř prokázal v Praze vysokou kvalitu, takže odveta příští středu v Malmö bude náročná.

Zvládnou sparťané odvetu s Malmö a postoupí do 4. předkola Ligy mistrů?
Ano
82,1 %
Ne
17,9 %
Celkem hlasovalo 18933 čtenářů.

Reklama

Související témata: