Hlavní obsah

Šance Madridu na OH 2012 srážejí teroristé

Michal OsobaPrávo

Madrid jako jedna z mála velkých evropských metropolí ještě nikdy v historii nehostil olympiádu. Nyní své naděje upíná k 6. červenci, kdy se v Singapuru bude rozhodovat o pořadateli her v roce 2012. Naděje Madridu ale sráží neklidná bezpečnostní situace v celé zemi. Vzpomínky na rok starý teroristický útok na madridském nádraží jsou pro všechny obyvatele města stále živé.

Foto: www.munimadrid.es

I přes teroristické hrozby žije Madrid čilým životem.

Článek

Obavy posílila i událost ze soboty, kdy u atletického areálu Peineta explodovala nálož, k útoku se přihlásila baskická separatistická skupina ETA. V únoru, tři dny po návštěvě komise Mezinárodního olympijského výboru, zase explodovala výbušnina u areálu Ifema a zranila 43 lidí.

Právě bezpečnosti tak musí věnovat organizační výbor velkou pozornost. Na opatření chránící sportovce i návštěvníky her jsou připraveny prostředky ve výši 95 miliónů amerických dolarů. Zdá se, že případné obavy se mezi obyvateli daří utlumit, v samotném Madridu má kandidatura podporu kolem devadesáti procent obyvatel.

Město se zahalilo do červené barvy, vlajky s logem kandidatury jsou téměř na každém rohu. Španělská metropole se pochopitelně snaží upoutat pozornost na své přednosti. V Madridu je již nyní připraveno 24 ze 35 plánovaných sportovišť, vzdálenost mezi nimi je do dvaceti minut jízdy s výjimkou kanálu pro vodní sporty a fotbalových stadiónů.

Projekt madridské kandidatury zdůrazňuje ekologickou stránku. Organizátoři plánují omezit pohyb aut po městě a dopravovat návštěvníky výhradně hromadnými prostředky.

Zmatky během halového ME v atletice

Město letos absolvovalo ostrý test v podobě halového evropského šampionátu v atletice. V Palacio de Deportes však ne všechno fungovalo tak, jak mělo. V rozcvičovacích prostorech padala ještě den před zahájením omítka ze stropu, další nedodělky odstraňovali organizátoři až v průběhu březnového mistrovství. "Tady bych olympiádu rozhodně nechtěl," zlobil se Roman Šebrle, jenž v Madridu vyhrál sedmiboj.

Pětinásobný vítěz cyklistické Tour de France Miguel Indurain, jenž vyrazí podpořit kandidaturu přímo do dějiště volby Singapuru, je jiného názoru. "Máme dobrý projekt. Teď musíme bojovat až do konce," říká vítěz olympijské časovky z Atlanty.

MADRID
Počet obyvatel:3,2 miliónu
Uspořádané OH:zatím nikdy
Protikandidáti:Moskva, Londýn, New York, Paříž
Heslo kandidatury:Připraveni na vás
Podpora ve Španělsku:86,7 %
Termín her:10.-26. srpna
Kapacita olymp. stadiónu:70 850
Poslední velké akce:halové ME v atletice 2005, ME v plavání 2004
Kurs na vítězství:21:1
Aktuální kurs je podle britské společnosti William Hill.

Reklama

Související témata: