Hlavní obsah

Spartě chyběl nejen Holek, ale také větší pokora, míní experti. Prodá teď hráče?

Spartě hodně věřili. O to více jsou rozčarovaní, že v Malmö vybouchla a Ligu mistrů si zase nezahraje. „Řekl bych, že před odvetou měla až příliš optimismu na úkor větší pokory,“ myslí si Ivan Kopecký, bývalý trenér fotbalové reprezentace do 21 let. „Letos byla přitom šance na postup do Ligy mistrů obrovská. Jenže kluci to nezvládli a na sezóně budou mít znovu obrovskou kaňku,“ poukazuje Horst Siegl, jedna z letenských ikon.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Horst Siegl je ze Sparty stejně zklamaný, jako když v dobách svojí slávy neuspěl sám...

Článek

Je to paradox. Bratislavský Slovan vedený sparťanem Františkem Strakou do play off postoupil. Samotná Sparta se ovšem zase bude pachtit jen za Evropskou ligou.

„Na Slovensku jsem nedávno působil, takže vím, že Sparta má větší kvalitu než Slovan. Ale neprokázala ji. Double teď ztrácí lesk. Hned po zisku titulu jsem říkal, že se bude hodnotit až podle Ligy mistrů," říká exletenský kanonýr Horst Siegl.

Sparta může žehrat třeba na Kováčem nastřelené břevno, její výkon však byl celkově zklamáním. „Musím říci, že ke konci už jsem přepínal jinam, jak mě naštvali. Je vidět, že když se někteří hráči dostanou pod tlak, jejich výkon jde rapidně dolů. Po přestávce vázla kombinace, přihrávky. Moc tahounů Spartě na hřišti nezbylo," líčí kriticky trenér Ivan Kopecký. „Nedařilo se ani Kadeřábkovi, který je v poslední době perfektní. Jen toho bych omlouval, nikoho dalšího ne," dodává.

„Druhý poločas, to už byla křeč, do šance se dostal prakticky jen Matějovský. Zrovna jemu bych gól moc přál za to, kolik finálních přihrávek dokáže rozdat. Po přestávce prostě nebyl nikdo, kdo by to vzal na sebe," souhlasí Siegl.

Sparta příliš snadno inkasuje

Pohroma ovšem začala již v Praze. „Dostat dva góly doma, to je luxus. Ale zápas nakonec otočili a já věřil, že venku určitě gól dají," říká Siegl. „V pohárech mužstvo nesmí doma dvakrát inkasovat. A problémem Sparty je, že příliš snadno inkasuje. Švejdík - Holek, to je velice kvalitní stoperská dvojice. Ale pár Švejdík - Kováč už nebyl po Holkově zranění tak šťastný," přidává se Kopecký. „Akce před prvním gólem se měla na vápně i za cenu žluté karty přerušit," souhlasí Siegl.

„Když se daří, hrají všichni dobře. Výkon sparťanů v odvetě mě však zaskočil a rozladil," kroutí hlavou Kopecký.

Lukrativní zisky jsou v trapu

Sparta musela za zisk mistrovského double vysázet nemalé prémie. A návratnost veškerá žádná. V Evropské lize může případně posbírat jen drobky proti tomu, jak je honorovaný postup do Ligy mistrů...

„Je to tragédie pro Spartu i celý český fotbal. Ohledně koeficientu se teď sázelo hlavně na ni, snad zabere aspoň Plzeň. Spartě teď každopádně hrozí to, co si nikdo nepřeje - že široký kádr rozprodá, aby se zahojila. Mužstvo přitom hrálo pěkný fotbal a zdárně se budovalo," obává se Siegl.

Na Letné prožil podstatnou část kariéry, takže si dokáže představit, co bude následovat. „Určitě se objeví nějaké třenice a padnou názory, že třeba Kováč či Matějovský už na to nemají. Podstatné bude, jak zareagují majitel Křetínský a ředitel Hřebík. Sám jsem na jejich reakci zvědavý," avizuje Siegl.

Podaří se Spartě postoupit alespoň do Evropské ligy?
Ano
28,8 %
Ne
71,2 %
Celkem hlasovalo 42211 čtenářů.

Reklama

Související témata: