Hlavní obsah

Teď se teprve ukáže, jak jsme silní, má Lafata po výbuchu Sparty v Malmö jasno

Malmö

Ztratili postup do play off o Ligu mistrů, jistotu setrvání v pohárech i na podzim, prémii 56 miliónů korun. A kdo ví, o co dalšího ještě fotbalisté Sparty porážkou 0:2 v Malmö přišli. Letenský klub před rokem čelil krizi po vyřazení s Häckenem. A nyní ho čeká stejná zkouška. „Teď se teprve ukáže, jak jsme silní,“ uvědomuje si smutný kapitán David Lafata.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Filip Helander z Malmö (vlevo) bojuje o míč se sparťanským útočníkem Davidem Lafatou v odvetném utkání 3. předkola Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Loni skončili v pohárech okamžitě. Tentokrát Letenským zbyla aspoň soutěž útěchy, play off o postup do Evropské ligy.

„Útěcha to je, ale velmi malá," neskrýval v rozhovoru pro klubovou televizi obránce Pavel Kadeřábek.

Chodbou přitom burácel oslavný ryk z domácí šatny. „Když je slyším, jak se radují... Bude hrozně těžké vypořádat se s vyřazením. Zklamání je obrovské," netajil Kadeřábek.

Sparťané hned po porážce sedli na letadlo a uháněli domů. Již v sobotu hrají ligový duel v Příbrami.

„Nebude nic jednoduchého koncentrovat se rychle na další zápas. Teď se teprve ukáže, jak jsme silní," má jasno kapitán David Lafata.

Všechny síly napnout aspoň k Evropské lize

Postup do Evropské ligy za to však stále stojí. Sparta by v ní mohla zlepšit svůj i český koeficient, zhodnotit hráče a získat aspoň zlomek miliónů, jež se jí nabízely v Lize mistrů.

„Evropskou ligu si musíme teprve vybojovat. A musíme pro to udělat všechno. Všichni jsme pochopitelně toužili po Lize mistrů. Teď musíme bohužel všechny síly napnout aspoň k Evropské lize," čišelo i z Lafaty obrovské rozčarování.

Malmö doma nespustilo ofenzivní smršť, kterou českému soupeři slibovalo. Svých šancí se však brzy dočkalo a na rozdíl od sparťanů je proměnilo.

„Sparta je lepší v útoku než v obraně a nemá ráda, když ji někdo dostane pod tlak. Není na to zvyklá z české ligy, tak jsme je zasypali dlouhými míči a napadali je. Ne vždy se vám ve fotbale podaří splnit plán do puntíku, ale nám se to povedlo," jásal po zápase trenér Aage Hareide.

Osm Lafatových gólů vyšlo nazmar

„Jedeme dál, musíme to zkusit zase příští sezónu. Postup byl přitom tak blízko. Prohráli jsme si ho v prvním poločase domácího zápasu, když jsme dvakrát inkasovali. A v odvetě zase tím, že jsme nedokázali skórovat," uvědomoval si Kadeřábek.

„Jenže my ani pořádnou šanci neměli. Jen Kovi trefil břevno, mně míč bohužel moc skočil, takže jsem ho bral chráničem. Byla by velká náhoda, kdyby spadl do brány," uznával Lafata.

Ani jeho rekordních osm gólů, jež v předkolech vstřelil, Spartu do Ligy mistrů nedovedlo...

Reklama