Hlavní obsah

Vyřazení Sparty je víc než milióny, jásají ve Švédsku. A oslavují kata českého mistra

Stockholm

Po vítězství Malmö 2:0 nad pražskou Spartou, které znamenalo postup do play off o účast v základní skupině Ligy mistrů, pochopitelně opěvují švédská média střelce obou gólů Markuse Rosenberga, ale také semknutí celého týmu s fanoušky a celým městem ve společné víře, že i přes úvodní porážku 2:4 se stále dá postoupit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Malmö Age Hareide oslavuje vítězství po utkání 3. předkola Ligy mistrů proti Spartě na Swedbank stadionu ve švédském Malmö.

Článek

„Udeřil poprvé, udeřil i podruhé. Jméno Markus Rosenberg teď skloňuje každý, poté co vystřílel Malmö postup do play off o Ligu mistrů. Po jeho gólech začala urputná bitva o udržení postupového výsledku. Sparta podnikala jeden útok za druhým, ale měla velký problém proniknout přes defenzívu Malmö. Hosté ale měli největší šance v první půli, kdy nastřelili břevno," napsal například list Expressen.

I přes dvougólové manko z prvního utkání fanoušci Malmö svůj tým nezatratili a na Swedbank Stadión jich dorazilo téměř dvacet tisíc, svým optimismem pak dokázali nakazit i své fotbalisty.

„Tohle byl triumf jednoho hráče, týmu, klubu, fanoušků a celého města. To, co se dělo před tímto zápasem, přesahovalo hranice sportu. Bylo to o hrdosti občanů Malmö, kteří se sjednotili kolem fotbalového týmu," uvedl ve svém komentáři deník Sydsvenskan.

Adrenalin proudil z hlediště jako láva

Zároveň chválí, jak si mužstvo poradilo i s nečekaně dlouhým nastavením, v němž ale Sparta kýžený postupový gól nevstřelila, zato přišla o vyloučeného Lukáše Váchu: „Sparta se pochopitelně dostala do tlaku, ale ten byl jen zřídka nebezpečný. Snažila se hrát svoji hru, ale nedařilo se jí to. Navíc hráči Malmö neuvěřitelně elegantně zvládli i absurdní šestiminutové nastavení."

Švédský tisk také připomíná, že postup znamená pro Malmö nezanedbatelný zisk minimálně 40 miliónů švédských korun a že investice do angažování útočníka Markuse Rosenberga se tak vrchovatě vyplatila.

„Tohle má ale větší cenu než 40 miliónů. Švédský fotbal něco takového strašně potřeboval. Markus Rosenberg se vrátil z kočování po Evropě na svůj domácí dvorek, aby dostal Malmö na velkou scénu," napsal v komentáři stockholmský večerník Aftenposten.

I on připomíná nevídanou mobilizaci celého města, které věřilo v postup přes Spartu. „I z hlediště pak proudil adrenalin jako láva, ale hráči MFF v ní neuhořeli, naopak si z ní vzali, co potřebovali, aniž by ztratili potřebný klid," chválil list.

Reklama

Související témata: