Hlavní obsah

Neřeším, jestli je přestup do Lazia teď blíž, tvrdí Hušbauer

Praha

V minulé sezóně byl Josef Hušbauer (24) nejlepším hráčem i střelcem domácí fotbalové soutěže. V té nové však Spartu rozhodně netáhne. Dal jediný gól v Synot lize a v kvalifikaci o Ligu mistrů zůstal hluboko za svými možnostmi. Že by měl v hlavě možnost odejít ještě v srpnu do Lazia, což by mu svazovalo nohy, však rozhodně odmítá...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Praha Josef Hušbauer střílí gól na 2:0 v utkání proti Bohemians 1905.

Článek

Přehráváte si v hlavě zápas v Malmö nebo usínáte bez problémů?

Přehrával jsem si ho v hlavě hlavně večer poté. Přemýšlím, co v něm mohlo být lepší.

A co to mohlo být?

Nechytili jsme začátek. První gól jsme měli dát my, a pak si to pohlídat. Šance jsme na to měli. Hráli jsme zbytečně zezadu, měli jsme si víc věřit. Málo jsme si dovolili jeden na jednoho. Bohužel jsme zbytečně inkasovali ještě v první půli a potom i ve druhé.

Sice jste ve druhé půli měli velkou převahu, ale vyloženou šanci jste si nevytvořili, což je u Sparty neobvyklé. Máte pro to vysvětlení?

Domácí se po druhém gólu hodně zatáhli. Bylo těžké se jim dostávat do obrany. Měli jsme tam sice nějaké centry, ale nikdy nikoho nenašly, takže se nejednalo o šance, ale jen náznaky. Kdybychom dali gól, dopadl by dvojzápas úplně jinak. Po zápase bylo v kabině obrovské zklamání. Věřili jsme, že ten jeden gól, který by stačil, dáme. Bohužel to nedopadlo.

Nedopadla na vás až příliš velká odpovědnost?

Věděli jsme, že nás v Malmö čeká důležitý a velice těžký zápas. Na tlak jsme zvyklí, ten je ve Spartě permanentní. Teď se bude navíc řešit, že Sparta zase zvládla boj o Ligu mistrů, zatímco Plzni se to v posledních letech povedlo dvakrát. S tím musíme počítat.

Dá se srovnat tohle vyřazení s tím loňským s Hackenem, byť v jiné soutěži? Znovu vás čeká napravování a boj o titul...

Titul se chce se po Spartě vždycky, v tom se nic nemění a my za ním zase půjdeme. Letos se od nás čekal postup do Ligy mistrů, to jsme nesplnili. Musíme tedy bojovat nejen o titul, ale v Evropské lize dojít co nejdál.

V osudí jsou opět švédské týmy. Dvakrát po sobě vás vyřadili. Neděsí vás to?

Víme, že tam jsou, ale žádný komplex necítíme. Uvidíme, koho nám los určí. Pokud chceme hrát Evropskou ligu, musíme porazit jakéhokoliv soupeře.

Bylo pro vás větším zklamáním loňské vyřazení Hackenem, nebo letošní od Malmö?

Je to tak padesát na padesát. Vyřazení z evropského poháru vždycky mrzí. Loni jsme po vyřazení s Hackenem v kvalifikaci Evropské ligy z pohárové Evropy vypadli úplně. Teď máme šanci tu Evropskou si zahrát. Samozřejmě přišli jsme o sen zahrát si Ligu mistrů, ale je tu pořád ta šance, které se chceme chytit.

Evropská liga je ale o patro níž. Dokážete se na ni koncentrovat, když není tak významná, jako Liga mistrů, o níž jste přišli?

Je pravda, že Ligu mistrů jsme chtěli strašně moc. Na Letné dlouho nebyla. Bohužel to nevyšlo... Pro nás je ale Evropská liga také důležitá. Budeme se chtít probojovat nejprve do skupiny, a pak postupovat dál a dál... Pořád to je evropská soutěž, jde také o koeficient a hlavně chceme dokázat, že na evropské poháry máme.

Jak dlouho bude trvat, než se dostanete z pozápasové deprese?

Musíme jít dál, už v sobotu nás čeká liga v Příbrami, pak boj o Evropskou ligu. Potrénujeme a dostaneme se z toho.

Příbram si brousí zuby, že psychicky nalomenou Spartu dorazí...

Zuby si můžou brousit, ale já věřím, že to zvládneme. Na předzápasovém tréninku se naladíme tak, aby nás to naopak pořádně nakoplo a vyhráli jsme.

Upřímně, letní Hušbauer není zdaleka ten jarní. Co vám nejvíc chybí do formy?

Góly. Dal jsem jen jeden na Bohemce v lize. Při tom šance jsem měl. Zatím mi to tam nepadá jako v minulé sezóně. Ani v Malmö mi do brány nic nespadlo.

Co se s tím dá dělat?

Makat a věřit, že se to obrátí, a zase budu dávat góly.

Napadlo vás, že jste ohrozili pozici trenéra Lavičky?

Nebylo by správné situaci takhle řešit. Prohráli jsme první zápas v sezóně, byť nesmírně důležitý.

Není pro vás alespoň malou útěchou, že vzrostla naděje na váš přestup do Lazia, o němž se hovořilo, ale vedení Sparty řeklo ne?

Tohle nechci řešit, ani takhle nepřemýšlím. Chtěl jsem se Spartou postoupit do Ligy mistrů a zahrát si ji. Pořád jsem hráčem Sparty a jsem tu od toho, abych hrál. Jestli nějaká naděje na přestup vzrostla, o tom rozhodne vedení klubu.

Reklama