Hlavní obsah

Strakův Slovan se utká s Borisovem, Rosický narazí na Sivoka. Malmö jde na Salcburk

Nyon

Fotbalisté Slovanu Bratislava s českým trenérem Františkem Strakou se o účast v Lize mistrů utkají s BATE Borisov, týmem, který zdá se nemá v současnosti oslnivou formu. Rýsuje se tak před nimi velká šance postoupit. V nemistrovské části pak může dojít i na souboj českých reprezentantů, jelikož Arsenal s Tomášem Rosickým vyzve Besiktas Istanbul s Tomášem Sivokem. Rozhodl o tom dnešní los v Nyonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér František Straka

Článek

Slovan útočí na historický postup do Ligy mistrů, kde ještě na rozdíl od některých dalších slovenských klubů (Žilina, Petržalka, Košice) nikdy nebyl. V cestě už mu stojí jen běloruský šampión Borisov, který sice v posledních letech patří ke stálicím v pohárové Evropě, ale v této sezóně nepotvrzuje výraznější formu. Ve 3. předkole s Debrecínem dokonce odvrátil vyřazení až v nastaveném čase.

"Tohoto soupeře jsem předpověděl, BATE sice bude favoritom, ale věřím, že my uděláme maximum, abychom postoupili. Je to pro nás skutečně obrovská příležitost," řekl generální ředitel Slovanu Petr Kašpar.

Trenér Straka je tak blízko druhému postupu v kariéře po roce 2004, kdy dovedl do základní skupiny Spartu, která tehdy v posledním předkole vyřadila Ferencváros Budapešť po prodloužení. Slovanu se k postupu pokusí pomoci i dva čeští hráči Pavel Fořt a David Jablonský.

"Je to BATE Borisov a má stejně jako všichni ostatní možní soupeři obrovskou kvalitu. Pro nás je vůbec úžasné, že takový zápas můžeme hrát. Soupeře znám, je nesmírně nebezpečný. Ale pro nás je to obrovská výzva," prohlásil Straka pro slovenská média. "My nemáme co ztratit, jen získat. Stoprocentně se pobijeme o šanci," dodal.

Besiktas se Sivokem se snaží po čtyřech letech vrátit do nejprestižnější evropské soutěže, ale v cestě jim stojí nejsilnější možný soupeř Arsenal. Londýnský celek nebere nic jiného než postup, v Lize mistrů nechyběl 17 posledních sezón. Pomoci by k tomu měl i Rosický. Proti němu by mohl nastoupit jeho spoluhráč z reprezentace Sivok, který se po loňském vážném zranění probíjí do sestavy Besiktasu pod vedením nového trenéra Slavena Biliče. Oba celky se spolu utkají vůbec poprvé.

Šanci na Ligu mistrů má také David Rozehnal s Lille, které vyzve bývalého šampióna soutěže Porto.

Přemožitel Sparty, švédský Malmö FF, změří síly se Salcburkem. Celtic, který se do osudí dostal na poslední chvíli místo vyřazené Legie Varšava, bude hrát s Mariborem.

První zápasy play off jsou na programu 19. a 20. srpna, odvety o týden později.

Los 4. předkola fotbalové Ligy mistrů (19. a 20. srpna/odvety 26. a 27. srpna):
Mistrovská část:
Salcburk - Malmö
Steaua Bukurešť - Ludogorec Razgrad
Aalborg - APOEL Nikósie
Maribor - Celtic Glasgow (Twardzik)
Slovan Bratislava (Straka, Fořt, Jablonský) - BATE Borisov
Nemistrovská část:
Arsenal (Rosický) - Besiktas (Sivok)
Lille (Rozehnal) - FC Porto
Standard Lutych - Zenit Petrohrad
FC Kodaň - Leverkusen
Neapol - Athletic Bilbao
Postoupí Slovan do LM?
Ano
67,6 %
Ne
32,4 %
Celkem hlasovalo 2743 čtenářů.

Reklama