Hlavní obsah

Nejdřív Hitler, pak Fritzl a teď Red Bull Salzburg, napsal švédský list. A urazil celé Rakousko

Přemožitelé fotbalistů Sparty z Malmö jsou už nažhavení na další boj o premiérovou účast v Lize mistrů. Výkop úvodního duelu play off proti Red Bullu Salzburg je sice naplánován až na 20:45, ale mezi Rakouskem a Švédskem už trochu zhoustla atmosféra mnohem dřív. Postaral se o to švédský večerník Aftonbladet.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Fotbalisty Malmö čeká boj s rakouským mistrem, do kterého se opřel švédský list Aftonbladet.

Článek

„Rakousko nám nedalo jen Josefa Fritzla a Adolfa Hitlera. Je tu ještě Red Bull Salzburg, nejnenáviděnější klub v současném fotbale. Až Malmö proti němu nastoupí ve dvou rozhodujících zápasech o Champions League, lidé z celého světa budou přát postup Švédům," napsal redaktor Aftonbladetu Ronnie Sandahl.

Dávat do souvislosti elitní klub celé země s nacistickým vůdcem, jenž má na svědomí milióny mrtvých, a s vyšinutým psychopatem, který čtyřiadvacet let věznil svoji dceru a zplodil s ní sedm dětí, to bylo na hrdé Rakousko příliš.

Ozval se i šéf rakouského fotbalového svazu Leo Windtner, podle něhož je článek „namířený proti celému národu" a přirovnání označil za „neuvěřitelně bezohledné".

Rakouský klub následně oznámil, že se mu šéfredaktor švédského listu oficiálně omluvil. „Obdrželi jsme velmi osobní email od šéfredaktora, jenž se jménem celého deníku omluvil a od urážlivých slov se distancoval. Formálně se nám omluvil a tím považujeme celou věc za uzavřenou," cituje britský list The Guardian sportovního ředitele rakouského týmu Ralfa Rangnicka.

Postoupí Malmö přes rakouský Red Bull Salzburg do základní skupiny fotbalové Ligy mistrů?
Ano
28,2 %
Ne
71,8 %
Celkem hlasovalo 9466 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Josef Fritzl