Hlavní obsah

BATE - Slovan Bratislava 3:0Straka si se Slovanem Ligu mistrů nezahraje, v Borisově třikrát inkasoval

Aktualizováno

Český trenér Slovanu Bratislava František Straka slovenský celek do Ligy mistrů nedovedl. V odvetném utkání 4. předkola Champions League totiž domácí BATE Borisov zvítězil 3:0 a po úvodní remíze 1:1 postoupil do milionářské soutěže běloruský celek. Slovan dohrával zápas bez vyloučeného Soumaha. Kromě BATE postoupily do prestižní soutěže Zenit Petrohrad, Porto, APOEL Nikósie a Maribor.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný František Straka, Slovan do Ligy mistrů nakonec nedovedl.

Článek

Straka nenavázal na úspěšný ročník 2004/2005, kdy se přes předkola probojoval do LM na lavičce pražské Sparty. Bývalý kouč české reprezentace si s bratislavským týmem zahraje alespoň základní fázi Evropské ligy.

Mužstvo BATE mohlo jít do vedení už ve 14. minutě, Rodionov však po úniku trefil tyčku. Domácí byli střelecky aktivnější a tři minuty před pauzou už se prosadili. Rodionov se opět dostal za hostující obranu, našel volného Gordejčuka a ten přehodil brankáře Perniše.

Slovan s Pavlem Fořtem a Tomášem Jablonským v sestavě začal druhý poločas mnohem aktivněji. V 52. minutě mohl vyrovnat Argentinec Gorosito, ale zblízka ani nadvakrát nedokázal propálit gólmana Černika.

Šance hostů na případný vyrovnávací gól a prodloužení v 79. minutě zmařil guinejský záložník Soumah, který byl vyloučen po druhé žluté kartě. Početní výhodu už za pět minut využil po brejku Krivec a o chvíli později přidal třetí zásah do rozložené obrany Rodionov.

Petrohrad postoupil přes Standard Lutych

Petrohrad doma porazil Standard Lutych i v oslabení jasně 3:0 a potvrdil úvodní výhru 1:0 z Belgie. Lídr ruské ligy nakročil k vítězství už ve 30. minutě, když otevřel hlavou skóre venezuelský útočník Rondón. Těsně před pauzou Zenitu zkomplikoval cestu za hladkým postupem záložník Fajzulin vyloučením po druhé žluté kartě.

Svěřenci Andrého Villase-Boase však i v deseti dominovali. V 54. minutě proměnil penaltu Hulk a za další čtyři minuty brazilský reprezentant zpečetil vítězství po sólové akci. Lutych se na odpověď nezmohl a nepovedené utkání podtrhl v 89. minutě červenou kartou Senegalec Faty.

Lille s Davidem Rozehnalem v obraně v Portu nesmazalo domácí ztrátu 0:1 a na Estádio do Dragao naopak prohrálo 0:2. Skóre otevřel ve 49. minutě krásně provedeným přímým kopem Alžířan Brahimi. Letní posila z Granady za dalších dvacet minut připravila druhý gól pro kolumbijského útočníka Martíneze.

Celtic Glasgow doma podlehl 0:1 Mariboru, což mu vzhledem k úvodní remíze 1:1 k postupu nestačilo. Slovincům vystřelil postup v 75. minutě Brazilec Tavares. Ani na lavičce skotského mistra nebyl český záložník Filip Twardzik, který odehrál poločas sobotního ligového zápasu proti Invernessu.

APOEL Nikósie deklasoval 4:0 Aalborg, na jehož hřišti minulý týden remizoval 1:1. O úvodní dvě branky se postarali v prvním poločase Vinicius s De Vincentim, po změně stran je napodobili Aloneftis a Sheridan.

Odvetné zápasy 4. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Mistrovská část:
BATE Borisov - Slovan Bratislava 3:0 (1:0)
Branky: 41. Gordejčuk, 84. Krivec, 85. Rodionov. ČK: 79. Soumah (Slovan). První zápas 1:1, postoupil Borisov.
Celtic Glasgow - Maribor 0:1 (0:0)
Branka: 75. Tavares. První zápas 1:1, postoupil Maribor.
APOEL Nikósie - Aalborg 4:0 (2:0)
Branky: 28. Vinicius, 43. De Vincenti, 64. Aloneftis, 75. Sheridan. První zápas 1:1, postoupil APOEL.
Nemistrovská část:
Zenit Petrohrad - Standard Lutych 3:0 (1:0)
Branky: 54. z pen. a 58. Hulk, 30. Rondón. ČK: 44. Fajzulin - 89. Faty. První zápas 1:0, postoupil Zenit.
FC Porto - Lille 2:0 (0:0)
Branky: 49. Brahimi, 69. Martínez. První zápas 1:0, postoupilo Porto.

Reklama