Hlavní obsah

Arsenal - Besiktas 1:0Arsenal do Ligy mistrů proklouzl, milionářskou soutěž si zahraje i přemožitel Sparty Malmö

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Arsenalu zvítězili v odvetném utkání play off o účast v Lize mistrů na domácím stadiónu nad Besiktasem Istanbul 1:0 a po úvodní bezbrankové remíze postoupili do základní skupiny. V Champions League se představí také přemožitel Sparty z 3. předkola švédské Malmö, které po úvodní porážce 1:2 zdolalo Salcburk 3:0. Na milionářskou soutěž se těší i Bilbao a Leverkusen.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Arsenalu Santi Cazorla (vlevo) a střelec Alexis Sánchez se radují z branky proti Besiktasi Istanbul.

Článek

Jedinou branku Arsenalu vstřelil Alexis Sánchez v nastavení první půle. Kanonýři poté hráli posledních 15 minut bez vyloučeného Mathieua Debuchyho, i tak ale potvrdili, že v kvalifikaci Ligy mistrů se jim daří. V předkolech ještě neprohráli ani jeden ze 14 zápasů a i na osmý pokus dokázali postoupit do hlavní fáze. V ní se londýnský celek představí v sedmnácté sezóně za sebou.

Odvetu zvládlo také Malmö. Přemožitel Sparty si doma poradil se Salcburkem 3:0 a přes prohru 1:2 z prvního zápasu postoupil poprvé v historii klubu do základní skupiny. V ní se představí jako první švédský zástupce od účasti Helsingborgu v roce 2000. Stejně jako proti letenskému celku dal dvě branky Markus Rosenberg.

Leverkusen v prvním utkání porazil Kodaň 3:2, doma však německý celek žádné drama nepřipustil. V prvním poločase vsítil tři branky a nakonec vyhrál 4:0. Dvěma góly se na vítězství podílel útočník Stefan Kiessling.

Hamšíkův gól Neapoli nestačil

V základní skupině si zahraje také Bilbao, které se do Ligy mistrů probojovalo po dlouhých 15 letech. Španělé v domácí odvetě s Neapolí prohrávali po brance Marka Hamšíka, pak ale zásluhou dvou zásahů Aritze Adurize a brance Ibaie Gómeze skóre otočili. První zápas skončil 1:1.

Nečekaným hrdinou zápasu mezi Razgradem a Steauou Bukurešť se stal stoper Cosmin Moti. Domácí nejprve poslali zápas díky brance Wandersona z 90. minuty do prodloužení, v něm však v posledních vteřinách přišli o vyloučeného gólmana Vladimira Stojanova.

Protože měl Ludogorec vystřídáno, musel v rozstřelu do branky Moti. Rumunský obránce nejprve sám první penaltu proměnil, a když chytil dva následující soupeřovy pokusy, dovedl Razgrad k premiérovému postupu do Ligy mistrů.

Odvetné zápasy 4. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Mistrovská část:
Malmö - Salcburk 3:0 (2:0)
Branky: 11. z pen. a 84. Rosenberg, 19. Eriksson. První zápas 1:2, postoupilo Malmö.
Ludogorec Razgrad - Steaua Bukurešť 1:0 (0:1, 0:0), na penalty 6:5
Branka: 90. Wanderson. ČK: 119. Stojanov (Ludogorec). První zápas 0:1, postoupil Razgrad.
Nemistrovská část:
Arsenal - Besiktas 1:0 (1:0)
Branka: 45.+1 A. Sánchez. ČK: 75. Debuchy (Arsenal). První zápas 0:0, postoupil Arsenal.
Leverkusen - FC Kodaň 4:0 (3:0)
Branky: 31. z pen. a 65. Kiessling, 2. Son Hung-min, 7. Calhanoglu. První zápas 3:2, postoupil Leverkusen.
Athletic Bilbao - Neapol 3:1 (0:0)
Branky: 61. a 69. Aduriz, 74. I. Gómez - 47. Hamšík. První zápas 1:1, postoupilo Bilbao.

Reklama

Související témata: