Hlavní obsah

Vaclíka se Suchým čeká v Lize mistrů obhájce Real, Rosického opět Dortmund

Na svůj bývalý klub Dortmund narazí záložník a kapitán české reprezentace Tomáš Rosický s fotbalisty Arsenalu stejně jako loni v základní skupině Ligy mistrů. Další dva české legionáře, brankáře Tomáše Vaclíka a obránce Marka Suchého z Basileje, čekají obhájce titulu Real Madrid, další z bývalých vítězů soutěže Liverpool a nováček Razgrad. Rozhodl o tom čtvrteční los v Monaku.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Los fotbalové Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Chelsea s momentálně náhradním gólmanem Petrem Čechem se stejně jako před rokem utká se Schalke.

Základní skupiny odstartují úvodním kolem 16. a 17. září, finále se hraje 6. června v Berlíně. Český klub tentokrát v hlavní fázi prestižní soutěže chybí.

Rosický se ve druhé sezóně po sobě vrátí do Dortmundu, odkud v roce 2006 přestoupil do Arsenalu. V minulé sezóně nejprve s Kanonýry doma Borussii podlehl 1:2, ale v odvetě v Německu vyhrál 1:0. V obou duelech Rosický nastoupil od začátku, v této sezóně ale zatím v základní sestavě nebyl. Dalšími soupeři Arsenalu ve skupině D jsou Galatasaray Istanbul a Anderlecht Brusel.

Na velké zápasy se může těšit dvojice krajánků z Basileje, brankář Vaclík a stoper Suchý. Pokud nastoupí, zahrají si na slavných stadiónech Santiaga Bernabeua, kde sídlí obhájce titulu a s deseti triumfy nejúspěšnější klub soutěže Real Madrid, a na Anfieldu, kde hraje Liverpool.

Podobně jako Arsenalu i dalšímu londýnskému klubu Chelsea přisoudil los do skupiny jednoho stejného soupeře. Blues si zopakují souboje s německým Schalke, které porazili doma i venku shodně 3:0. V brance Chelsea tehdy nechyběla reprezentační jednička Čech, na startu této sezóny ale zatím český gólman kryje záda Belgičanovi Thibautu Courtoisovi. Dalšími soupeři Londýňanů jsou Sporting Lisabon a Maribor.

"Schalke je starý známý soupeř, loni jsme spolu postupovali ze skupiny. Je to nebezpečný tým se zkušenostmi z pohárů, ale doufám, že zápasy s nimi zvládneme. Sporting je teď na vzestupu. Není to jednoduchý soupeř, ale hratelný," uvedl Čech na svých internetových stránkách.

"Maribor je na první pohled asi outsider, ale musíme si uvědomit, že v předkole vyřadili Celtic Glasgow, takže se tento soupeř rozhodně nedá podcenit," dodal Čech.

Myslí jen na postup. "Podle postavení našeho týmu jsme favoritem a určitě je to hratelná skupina. Jediným cílem je postup do další fáze. Je dobré, že nemusíme nikam daleko cestovat, a věřím, že to dobře dopadne," doplnil Čech.

Kuriózní obsazení má zřejmě nejtěžší skupina E. Sešli se v ní totiž všichni tři loňští soupeři Plzně v základní fázi - Bayern Mnichov, Manchester City a CSKA Moskva, které doplnil AS Řím.

"Bayern a Manchester City znovu? Tomu nevěřím, to si děláte srandu!" komentoval los záložník CSKA Moskva Alan Dzagojev. "Někteří lidé sní celý život o letu do vesmíru, zatímco my se tam reálně podíváme. Když budu mluvit vážně, byli jsme nalosováni do velmi těžké skupiny," dodal trenér Leonid Sluckij, který s CSKA loni skončil až na čtvrtém místě za Plzní.

Přemožitel Sparty Malmö narazí na úřadujícího finalistu Atlético Madrid, Juventus Turín a Olympiakos Pireus.

Los základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
Atlético Madrid
Juventus Turín
Olympiakos Pireus
Malmö.
Skupina B:
Real Madrid
Basilej (Vaclík, Suchý)
Liverpool
Ludogorec Razgrad.
Skupina C:
Benfica Lisabon
Petrohrad
Leverkusen
Monako.
Skupina D:
Arsenal (Rosický)
Dortmund
Galatasaray Istanbul
Anderlecht Brusel.
Skupina E:
Bayern Mnichov
Manchester City
CSKA Moskva
AS Řím.
Skupina F:
FC Barcelona
Paris St. Germain
Ajax Amsterodam
Apoel Nikósie.
Skupina G:
Chelsea (Čech)
Schalke
Sporting Lisabon
Maribor.
Skupina H:
FC Porto
Šachtar Doněck
Bilbao
Borisov.

Reklama