Hlavní obsah

Portugalec Villas-Boas jen zářil. S Petrohradem se vrátil domů a hned uťal neporazitelnost Benfiky

Petrohrad/Praha

Portugalský trenér v ruských službách André Villas-Boas jenom září. Aby ne, když provedl fotbalisty petrohradského Zenitu do základní skupiny Ligy mistrů a hned v úvodním duelu s nimi slavil výhru. A ve své domovině k tomu, neboť jeho svěřenci vyhráli v prvním zápase v Lisabonu nad Benfikou 2:0. „Naprostý úspěch, lepší vstup do soutěže jsme si nemohli představit,“ rozplýval se mladý kouč, který se trenérskému řemeslu učil u Josého Mourinha a poté neúspěšně pokoušel štěstí i na ostrovech ve službách Chelsea a Tottenhamu.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Spokojený trenér Zenitu Andre Villas-Boas si plácá se svým svěřencem Nicolasem Lombaertsem po výhře nad Benfikou.

Článek

V Rusku se mu v letošní sezóně však mimořádně daří. Ligovou soutěž vede po sedmi odehraných kolech s plným ziskem 21 bodů, přičemž na moskevské trio Spartak, CSKA a Dinamo má k dobru už šest bodů, kvalifikačním úskalím provedl Zenit do Champions League také zdárně, nyní přišel i vítězný vstup do soutěže.

„Hodně nám pomohl rychlý vedoucí gól Hulka už po pěti minutách, stejně jako vyloučení domácího gólmana Artura třináct minut poté. Měli jsme početní převahu, kterou jsme záhy zužitkovali ve druhou branku, a od té chvíle mohli utkání kontrolovat," glosoval partii s Benfikou Villas-Boas.

Netajil však, že chtěl od svých svěřenců víc. Přidat ještě třetí gól, aby dohrávali zápas v naprostém klidu. „Hrozilo totiž stále nebezpečí, že by se domácím mohlo podařit z rychlého výpadu stav snížit a střetnutí ještě zdramatizovat. Připravili jsme si hned několik příležitostí, ale nedovedli jich využít," vyčítal hráčům.

Zenit uťal vítěznou sérii Portugalců

S výhrou byl ale navýsost spokojen. Vždyť Benfika předtím prohrála na domácím stadiónu až po dvaapadesáti soutěžních zápasech!

„Je to pro nás skvělý úspěch. Nejen proto, že jsme vyhráli, ale i pro způsob, jakým jsme ovládli hru a jak jsme hráli," kvitoval vystoupení na lisabonském Stadiónu světel Villas-Boas.

„Import tří bodů z Portugalska je dobrým počinem na úvod naší těžké a vyrovnané skupiny. Zvláště když jde o import ze stadiónu, který neviděl tak dlouho prohru domácího týmu," netajil, že při určování taktiky využil dokonalé znalosti všech předností i slabin ve hře Benfiky.

Ale že by si hned po prvním střetnutí troufal mluvit o další fázi Ligy mistrů? Že by ho série jedenácti vítězných zápasů, kterou se Zenitem v ruské lize i na evropské pohárové scéně zažívá, naladila k přesvědčení, že už teď může uvažovat o postupu ze skupiny?

„Na to je příliš brzy. Pokud ale v příštím zápase porazíme doma Monako, můžeme se na toto téma začít bavit," reagoval portugalský taktik ve službách petrohradského Zenitu. Kromě Benfiky a Monaka má ruský vicemistr ve skupině za soupeře ještě německý Bayer Leverkusen.

Reklama

Související témata: