Hlavní obsah

Nemůžete jen tak běžet a kopnout do Balotelliho. Plán vyšel, raduje se Suchý po skalpu Liverpoolu

Basilej

S Basilejí prožil Marek Suchý nezapomenutelný večer. Středeční skalp Liverpoolu v Lize mistrů (1:0) se zapíše na titulní stránku klubové kroniky, český obránce k tomu významně přispěl. „V Basileji jsou na výhru hrdí, já osobně ji v Lize mistrů řadím nejvýš," řekl Suchý pro Sport.cz.

Foto: Peter Klaunzer, ČTK/AP

Stoper Basileje Marek Suchý a liverpoolský útočník Mario Balotelli během utkání Ligy mistrů.

Článek

Jak jste si zápas užíval?

Vyšlo to skvěle, byl to velký zážitek. Byli jsme neskutečně odhodlaní, myslím, že jsme to přenesli i na hřiště. Byl to právě ten zápas, kdy jste v euforii, balóny se k vám odrážejí, a když se soupeř dostane za obranu, odskočí mu míč. Jako Sterlingovi ke konci utkání.

Trenér Basileje Paulo Sousa označil výhru za historickou. Sedí to?

V Basileji to berou tak, že Liverpool hrál v uplynulé sezóně o titul v Premier League. Všichni jsou tu na vítězství hrdí, přirovnávají ho k nedávným skalpům Chelsea a Manchesteru United.

Basilej je specialistou na anglické týmy, v Lize mistrů s nimi nikdy neprohrála, v posledních čtyřech utkáních z celkových sedmi triumfovala. Přišla na to v kabině řeč?

Kapitán Streller nás tím motivoval. Těsně před výkopem se vždy seběhneme, chytíme se kolem ramen a on má proslov. Tentokrát říkal, že když jsme tady porazili Chelsea a Manchester, že se není čeho bát. A že Liverpool porazíme taky. Nemýlil se.

Podstupoval jste často souboje s hvězdným útočníkem Balotellim. Jaké byly?

Stál jsem proti němu potřetí, předtím jsme se potkali v kvalifikaci o mistrovství světa. Věděl jsem, co od něj čekat. Obránce nechá hrát, nenapadá je, má rád míč do nohy, pokryje si ho a snaží se kolem vás obtočit. Když ho pustíte do šance, dá gól. Což ukázal, když s přehledem zakončil akci, při níž stál naštěstí v ofsajdu. Ale myslím, že Liverpoolu ublížil letní odchod útočníka Suáreze, který dělá mnohem víc černé práce než Balotelli.

Měli jste v taktickém plánu Balotelliho rozhodit?

Samozřejmě (směje se). Rozebírali jsme ho před zápasem se spoluhráčem Waltrem Samuelem, který s ním hrával v Interu Milán. Balotelli nemá rád, když ho někdo i lehce kopne, jeho ego mu velí reagovat. Ovšem musíte si vyhlédnout správnou situaci, nejde kolem něj běžet a jen tak ho kopnout.

Dvě příhodné situaci se naskytly, pěkně jste ho přibrousil. Dokonce jednou „žlutě".

To bylo přesně ono. Balotelli na vás potom vyčítavě kouká, nepříjemným pohledem vám sděluje, co jste si to vůbec dovolil, ho kopnout. A sem tam něco prohodí.

Odpovídal jste mu?

Nejlepší je nereagovat a v dalším souboji ho zase přibrousit (směje se).

Postoupí Basilej v konkurenci Realu Madrid, Liverpoolu a Ludogorce ze základní skupiny Ligy mistrů?
Ano
54,1 %
Ne
45,9 %
Celkem hlasovalo 2884 čtenářů.

Reklama

Související témata: