Hlavní obsah

Vstřelil pět gólů, posbíral i další rekordní zářezy. Adrianovi však kalily radost rasistické urážky

Jako druhý fotbalista v novodobé historii Ligy mistrů vstřelil v jednom soutěžním zápase pět gólů. Brazilský útočník ve službách Šachtaru Doněck Luiz Adriano napodobil Lionela Messiho a velkou měrou se podílel na destrukci BATE Borisov - běloruský klub nakonec v Minsku potupně prohrál 0:7. Sedmadvacetiletý Adriano si připsal i další rekordy, radost mu ale kazily rasistické urážky od domácích fanoušků.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Luiz Adriano (vpravo) se raduje ze svého pátého vstřeleného gólu v utkání na půdě BATE Borisov v Minsku.

Článek

Rodák z Porto Alegre vstřelil jako první hráč v historii milionářské soutěže během sedmnácti minut čtyři góly a se 117 zásahy se zároveň stal nejlepším kanonýrem Šachtaru. Doněck díky němu vyrovnal nejvyšší venkovní výhru v Lize mistrů.

Nejvyšší venkovní výhry v Lize mistrů:
ZápasVýsledekDatum
Borisov - Šachtar Doněck0:721. října 2014
Žilina - Marseille0:73. listopadu 2010
AS Řím - Bayern Mnichov1:721. října 2014
Dinamo Záhřeb - Lyon1:77. prosince 2011
Pozn.: Liverpool porazil 6. listopadu 2007 doma Besiktas Istanbul 8:0, což je dosavadní nejvyšší vítězství v Lize mistrů.

„Když vstřelíte hattrick, je to fantastické. Ale pět gólů? To je ohromný úspěch," citují oficiální stránky UEFA Adriana. „Musím poděkovat svým spoluhráčům, výtečně mi připravili tolik šancí a umožnili mi sehrát skvělý zápas. Teď můžu říct, že jsem pětkrát skóroval v Lize mistrů. Paráda," usmíval se útočník, který v Šachtaru kroutí už svou sedmou sezónu.

Pět branek v zápase LM:
HráčZápasDatum
Luiz AdrianoBorisov - Šachtar Doněck21. října 2014
Lionel MessiFC Barcelona - Leverkusen7. března 2012
Nejrychlejší čtyři branky v zápase LM:
HráčČasZápas
Luiz Adriano17 minut (28., 36., 40. a 44.)Borisov - Šachtar Doněck
Dado Pršo24 minut (26., 30., 45. a 49.)Monaco - La Coruňa
Mario Gomez24 minut (44., 50., 61. a 67.)Bayern Mnichov - Basilej

Adriano se poprvé prosadil v 28. minutě z pokutového kopu, zlomový moment utkání přišel na konci prvního poločasu, kdy se v rozmezí mezi 36. a 44. minutou trefil třikrát za sebou. Svůj střelecký koncert ještě vyšperkoval osm minut před koncem utkání dalším proměněným pokutovým kopem.

Euforicky ale po úterním zápase v Minsku nepůsobil. Radost mu kazily hrubé urážky, které prý zaslechl od fanoušků BATE. „Slyšel jsem rasistické urážky," citovala Luize Adriana agentura Reuters s odkazem na klubové stránky Šachtaru. „Fanoušci se nechovali správně, z toho důvodu jsem zklamaný. Bylo to z jejich strany ošklivé," dodal bývalý hráč Internacionalu.

Z gólové nadílky nebyl ani trochu nadšený trenér BATE Aleksandr Jermakovič. Běloruský tým jako první v historii elitní evropské soutěže inkasoval v prvním poločase šest gólů. „Nic takového jsem nečekal, je to velký šok. Důvodem naší porážky je nedostatečná kvalita - mladí hráči nemohou dlouhodobě hrát na takové úrovni a tým jako Šachtar ztrestá každou sebemenší chybičku. Zkusíme se na Ukrajině rehabilitovat, ale víme, že to bude nesmírně těžké," konstatoval devětatřicetiletý Jermakovič.

Reklama