Hlavní obsah

Artmedia Bratislava deklasovala Celtic Glasgow 5:0

BRATISLAVA

Fotbalisté Artmedie Bratislava se postarali o největší překvapení dosavadního průběhu kvalifikace Ligy mistrů. V úvodním zápase druhého předkola rozdrtili slavný Celtic Glasgow 5:0 a jen zázrak je může připravit o senzační postup do poslední vyřazovací části před hlavní soutěží. Hattrickem jim k výhře výrazně pomohl Juraj Halenár, který ještě na další gól nahrál.

Článek

Trenér Gordon Strachan si určitě představoval lepší premiéru na lavičce Celtiku v evropských pohárech. Slovenský mistr se v minulém kole zachránil s kazašským Kajratem Almaty až gólem v nastaveném čase třicetiminutového prodloužení a i dnes na Tehelném poli dokázal velké věci.

V prvním poločase soupeře ještě šetřil, ale už první gólová akce mnohé naznačila. Vaščák už mohl střílet sám, ale ještě mezi brankářem a dvěma obránci nahrál před prázdnou branku Halenárovi. Pak si oba role vyměnili, ale nejhezčí moment zápasu měl teprve přijít. Kozákův roh poslal Halenár z voleje zpoza šestnáctky parádní křížnou střelou k tyči. Jeho trefa by se vyjímala i v samém finále Ligy mistrů.

Čtvrtý gól na sebe nenechal dlouho čekat. O dvě minuty později si se šokovanými obránci pohrál střídající Mikulič, vychutnal si krajana Vargu a zamířil znovu přesně. Famózní zápas uzavřel v nastavení Halenár střelou po zemi. Pro vítěze soutěže z roku 1967 a předloňského finalistu Poháru UEFA tak zpečetil nejvyšší debakl za jeho 43 let dlouhé účinkování v pohárech.

Rapid Vídeň se lehce přehoupl přes svého soupeře

Také Rapid Vídeň se lehce přehoupl přes svého soupeře. Ten byl ale z jiné výkonnostní kategorie: lucemburskému mistrovi F91 Dudelange na jeho hřišti nastřílel šest branek a z domácí odvety udělal formalitu. U brankostroje chyběl Marek Kincl, kterého na hřiště nepustilo zranění stehenního svalu. Radek Bejbl odehrál v obraně vítězů celý zápas.

Místo Kincla vpředu nastoupili Belgičan Lawaree a naturalizovaný Rakušan Akagündüz a oba se trefili dvakrát. Lawaree otevřel skóre po 82 vteřinách a už po pěti minutách vedl Rapid 3:0. Takový kousek se mu naposledy povedl před deseti lety. Zástupce fotbalového trpaslíka rychle pochopil, že k senzačnímu postupu přes bosenský celek Zrinjski už další úspěch letos nepřidá.

Artmedia Petržalka - Celtic Glasgow 5:0 (1:0)
Branky: 43., 76. a 90. Halenár, 57. Vaščák, 78. Mikulič. Rozhodčí: Selcuk (Tur.). ŽK: Petrov, Balde (oba Celtic). Diváci: 17.632.
Artmedia: Čobej - Kotula, Bednár, Borbély, Ďurica - Vaščák (72. Mikulič), Obžera (76. Burák), Kozák, Tchuř (84. Staňo) - Halenár, Fodrek. Trenér: Weiss.
Celtic: Marshall - Telfer, Balde, Varga - Lennon, Petrov, Thompson (66. Aliadiére), Camara, Žurawski (60. Maloney) - Hartson, Sutton (17. McGeady). Trenér: Strachan.
F91 Dudelange (Luc.) - Rapid Vídeň 1:6 (1:4)
Branky: 9. Martine - 2. a 64. Lawaree, 3. a 16. Akagündüz, 5. Hofmann, 84. Kienast.
Partizan Bělehrad - Šerif Tiraspol (Mold.) 1:0 (0:0)
Branka: 63. Odita.
Malmö FF (Švéd.) - Maccabi Haifa (Izr.) 3:2 (1:2)
Branky: 34. Osmanovski, 49. D. Andersson z pen., 68. Mattison - 2. Harazi, 45. Colautti.
Rabotnički Skopje (Mak.) - Lokomotiv Moskva 1:1 (1:0)
Branky: 11. Nuchiju - 90. Syčev.
FC Shelbourne (Ir.) - Steaua Bukurešť 0:0
SK Tirana - CSKA Sofie 0:2 (0:0)
Branky: 88. Gueye, 90. Gargorov.
VSC Debrecín (Maď.) - Hajduk Split (Chorv.) 3:0 (2:0)
Branky: 26. a 38. Bogdanovič, 57. Kerekes

Reklama