Hlavní obsah

Trenér Celtiku byl po bratislavském utkání v šoku

BRATISLAVA

Svůj soutěžní debut na lavičce fotbalistů Celtiku Glasgow kouč Gordon Strachan jen stěží vymaže z paměti, i když by za to asi dal cokoliv. Jeho tým utržil ve středu v 2. předkole Ligy mistrů na hřišti Artmedie Bratislava potupný debakl 0:5, nejtěžší za 43 let účinkování v evropských pohárech.

Článek

Ryšavý Skot se jen těžko probíral z šoku. "Cítím se ponížený, těžko se někomu můžu podívat do očí," řekl po utkání BBC. Hvězda skotské reprezentace 90. let podle svých slov zažila nejhorší chvíli ve svém fotbalovém životě. "A to už trénuju osm let a předtím jsem 25 let hrál. Po půlhodině hry by mě nenapadlo, že se něco takového stane. Nikdo z hráčů na tenhle zápas nezapomene," uvedl.

Doma na výpravu devětatřicetinásobného skotského mistra čekalo chladné přivítání. List Independent spočítal, že vyřazení, o němž už na ostrovech málokdo pochybuje, přijde klub přinejmenším na deset milionů liber (asi 440 milionů korun). Nákladné posily přišly vniveč. Přitom hvězda zápasu a autor hattricku Juraj Halenár ve srovnání s nimi přišel v létě z Interu Bratislava za drobné. "Nemohu říct nic, čím bych nás ospravedlnil před fanoušky," prohlásil Strachan.

Mezi prvními kritiky byl legendární obránce Whyte

Jeho práci mezi prvními kritizoval legendární obránce Celtiku Derek Whyte. "Prohrát 0:5 je neuvěřitelné. Orientace některých hráčů na hřišti byla příšerná," řekl BBC. "Finanční následky pro klub mohou být nedozírné," dodal. Pokud zelenobílí vypadnou už teď, nebudou mít nárok ani na start v Poháru UEFA, kam jdou týmy vyřazené v 3. předkole.

Zato kouč Artmedie Vladimír Weiss se vznášel v oblacích euforie. "Je to nádherný sen, který je naštěstí skutečný. Doufám, že si mediální hvězdy Celtiku zapamatují jméno našeho klubu a našich hráčů," řekl s dávkou satisfakce. I mnohá média ovšem dál trvají na tom, že jeho klub se stále jmenuje Artmedia Petržalka.

Slovenský klubový fotbal má v Evropě slabou pozici. Žádný z jeho zástupců se už dlouho nevzmohl na pořádný výsledek. "Snad jsme konečně prolomili smůlu slovenských týmů v pohárech," doufal obránce Ján Ďurica. Tým, v jehož sestavě pravidelně nastupují Češi Aleš Hellebrand a Daniel Tchuř a také další bývalý záložník pražské Slavie Ján Kozák, přitom málem v minulém kole vypadl s kazašským Kajratem Almaty.

Kouč týmu věřil

I když Weisse konečný výsledek omráčil, svému týmu před zápasem věřil. "Po tom, co jsem od Celtiku viděl, jsem si myslel, že můžeme vyhrát," dodal. Stanislav Varga a ostatní určitě na zájezd do Bratislavy nezapomenou, ale novináři z něj po zápase slova nedostali. Kouč Strachan jim zakázal mluvit.

Útočník Sutton by nemohl, ani kdyby chtěl: se zlomenou lícní kostí opustil po srážce se spoluhráčem Lennonem zápas už po čtvrthodině a pro odvetu je ze hry. "Já ale na odvetu nemyslím. Teď nejsem schopen myslet na nic," řekl Strachan. Fanoušci Celtiku, kteří v tisícovkách oblehli Bratislavu, odjeli stejně jako on domů v rozpacích.

Reklama