Hlavní obsah

Pálil Suchý i talent, o něhož se zajímají top kluby. Fantazie, zářil kouč Basileje. A teď na Real!

Bulharského soupeře zničili, po výhře 4:0 nad Ludogorcem Razgrad mají fotbalisté Basileje jen ve svých rukou postup do další fáze Ligy mistrů. Na vítězství se podílel čtvrtým gólem český obránce Marek Suchý a bezchybným výkonem i brankář Tomáš Vaclík.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Obránce Basileje Marek Suchý (zcela vpravo) se raduje z gólu proti Razgradu.

Článek
Fotogalerie

„Byla na nás vidět touha po výhře. Stručně řečeno, byl to fantastický výkon," rozplýval se kouč Basileje Paulo Sousa, jehož svěřenci jsou ve skupině druzí za již jistě postupujícím Realem Madrid. A právě s Bílým baletem budou doma "tančit" o další body v příštím zápase 26. listopadu.

Basilej má šest bodů, o tři více než Liverpool a Ludogorec, kterému se dokonale pomstila za předchozí duel, v němž se zrodilo historicky první vítězství (1:0) bulharského klubu v základní skupině Ligy mistrů.

„Dá se čekat, že v našem posledním zápase s Liverpoolem půjde o vše, třeba něco získáme i s Realem," dumal Fabian Frei, který byl autorem asistence u první branky, která zprvu vyrovnaný zápas zlomila. A byl to také takřka historický moment. Breel Embolo se stal v sedmnácti letech a 263 dnech nejmladším Švýcarem, který se kdy trefil v prestižní soutěži a šestým hráčem nejmladším vůbec.

Nejmladší střelci LM
Peter Ofori-Quaye (Olympiakos)17 let 198 dní (v roce 1997)
Mateo Kovačič (Dinamo Záhřeb)17 let 219 dní (v roce 2011)
Bojan Krkič (Barcelona)17 let 221 dní (v roce 2008)
Cesc Fabregas (Arsenal)17 let 222 dní (v roce 2004)
Martin Klein (Sparta)17 let 224 dní (v roce 2002)
Breel Embolo (Basilej)17 let 263 dní (v roce 2014)

V Kamerunu narozený útočník je nejen kvůli gólu a také báječné asistenci na třetí branku  Shkelzena Gashiho středem zájmu velkoklubů. Třeba Juventusu. „Bere mě to u srdce, když ho vidím hrát. Je to neskutečný talent," pravil kapitán Basileje Marco Streller, který momentálně absentuje pro zranění. Přesto jeho tým hladce zvítězil, skóre dorážkou po rohovém kopu završil Suchý do pro soupeře hrozivé podoby.

„Dnes večer byla pro nás Basilej moc silná," poznamenal Anicet Abel, záložník bulharského týmu. „Dělali jsme mnoho individuálních i kolektivních chyb," posteskl si kouč Ludogorce Georgi Dermendžijev.

Postoupí fotbalisté Basileje do osmifinále Ligy mistrů?
Ano
70,3 %
Ne
29,7 %
Celkem hlasovalo 4452 čtenářů.

Reklama