Hlavní obsah

Po demolici Turků doufá Dortmund v obrat k lepšímu. Reus slaví gesty moudrých opic

Praha

Je to k nevíře, ale v Dortmundu mají ve stejném kádru dva různé týmy. Jiné vysvětlení být nemůže. Zatímco v bundeslize je fotbalový obr z Vestfálska předposlední a na kontě má pouhé dvě výhry, v Lize mistrů je ve skupině D na prvním místě. Navíc s ohromujícím skóre 13:1! Ještě neztratil ani bod a už si zajistil postup do jarní fáze soutěže. Naposledy doma v úterý večer rozdrtil Galatasaray Istanbul 4:1.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Obránce Dortmundu Sokratis (vlevo) střílí gól do sítě Galatasaray Istanbul.

Článek

Zdá se být až neuvěřitelné, že stejný soubor, který včera před vyprodaným stadiónem ničil tureckého soka, posledních pět zápasů v německé nejvyšší soutěži prohrál a v deseti zápasech vstřelil pouhých jedenáct gólů proti sedmnácti inkasovaným.

„Právě s ohledem na naši aktuální bundesligovou formu je vítězství nesmírně sladké. A ještě umocněné kvalitním výkonem," rozplýval se záložník Sebastian Kehl, aniž by dokázal vysvětlit dvě tváře Dortmundu. „Vyhráli jsme první zápas skupiny s Arsenalem, což nám dodalo sebevědomí," připomínal Marco Reus, ofenzivní záložník Dortmundu, že zatímco v Lize mistrů byl start snový, na domácí scéně se jeho klub nedokázal dostat od začátku na vítěznou vlnu a těžko chytá dech.

Ve srovnání s posledním ligovým duelem nasadil trenér Jürgen Klopp téměř totožnou sestavu, jen místo Hummelse na postu stopera naskočil Subotič. „Záměrně jsem nasadil stejný tým. Chtěl jsem jasnou odpověď. A viděl jsem, že moji hráči pokračovali ve výkonu, který předvedli v prvním poločase v Mnichově," připomínal Klopp, jak jeho družina držela v sobotu v bavorské metropoli těsné vedení, jenže v závěru zápasu jej ztratila.

Triumf nad Galatasaray dodává celému Dortmundu víru, že se vše v dobré obrátí. Ostatně jako všechny předchozí duely v Lize mistrů. „Byli jsme silní, ukázali kvalitu, ale nevím, zda jsme měli vyhrát tak velkým rozdílem, protože soupeř má velkou sílu," poukazoval Klopp na skutečnost, že jeho tým vyhrál oba duely po výsledcích 4:0 a 4:1.

Reus: Po druhém gólu jsme měli zápas pod kontrolou

„Domácí zápas ale zdaleka nebyl tak snadný jako první vzájemný souboj v Istanbulu," připomínal Reus, že Dortmund vyhrál v Turecku rozdílem čtyř branek. „U nás nastoupil soupeř s velmi zataženým obranným blokem a do přestávky jsme neměli mnoho šancí. Ale jakmile jste vstřelili druhý gól, měli jsme zápas pod kontrolou," vykládal Reus.

„Předvedli jsme velmi dobrou defenzivu. Celkově jsme odvedli ještě lepší výkon než při minulých zápasech Ligy mistrů," radoval se trenér Klopp při vidině důležitého bundesligového souboje s Mönchengladbachem. „Dokázali jsme být nesmírně trpěliví. Doufám, že schopnost udeřit v pravý čas si přeneseme i do německé ligy. Jde o výkon, od něhož se můžeme odrazit," byl si jistý Klopp.

„Ve srovnání s bundesligovými zápasy jsme měli dostatek prostoru. A pokud nám ho Galatasaray nedopřál, byli jsme dostatečně chytří, kreativní a trpěliví," přitakával obránce Neven Subotič, který se rozplýval nad výkonem Reuse. „Je vážně skvělé sledovat ho při hře. Má neuvěřitelný talent, s nímž se musíte narodit. Právě proto jsem obránce. Nikdy se nemůžu naučit jeho dovednostem. A jsem rád, že nemusím hrát proti němu," smál se Subotič možná i v narážce na sílící spekulace o přestupu Reuse z Dortmundu.

Reus oslavil gól zakrytím úst

Německá média opakovaně informovala, že pětadvacetiletý borec v zimě zamíří do Bayernu Mnichov případně do některého z anglických velkoklubů. Sám hráč na svém facebooku vydal prohlášení, že nikam neodchází. A poslední tři góly orámoval svéráznými gesty.

Naposledy parádní trefu do sítě Galatasaray, byť zřejmě z ofsajdového postavení, oslavil zakrytím úst. O víkendu gól proti Bayernu slavil s rukama přes uši a o čtyři dny dříve si po brance do sítě St. Pauli položil dlaně přes oči. „Šlo o sázku," uvedl bez bližšího upřesnění Reus pro bulvární Bild.

Podle německého tisku se však jednalo o vzkaz v podobě učení z budhismu, kdy podle přísloví tři moudré opice symbolizují, že nemáme nikoho pomlouvat, nestrkat nos do cizích věcí a nečinit jiným příkoří. „Všichni řeší moji budoucnost mnohem více než já. Mě zajímá jen Borussia," vzkázal Reus na facebooku.

Reklama

Související témata: