Hlavní obsah

Messi vyrovnal střelecký rekord Raúla. Pamatovat si budu až výsledný součet, usmíval se

Amsterdam

Zatímco Portugalec Ronaldo usiloval v úterní partii Realu s Liverpoolem o zápis do rekordních statistik Ligy mistrů marně, neboť vytoužený jednasedmdesátý gól nevstřelil a se svým slavným klubovým předchůdcem Raúlem Gonzálezem krok nesrovnal, barcelonský Lionel Messi to o čtyřiadvacet hodin později svedl. V utkání na hřišti Ajaxu dal hned dvě branky, takže momentálně vévodí společně s někdejším snajprem Realu nejlepším střelcům Ligy mistrů. „Je to pro mě šťastný okamžik, ale popravdě řečeno, na žádný z gólů si nijak zvlášť nevzpomínám. Tedy, až na ty finálové,“ přiznával argentinský klenot v katalánských službách.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Argentinský kanonýr Lionel Messi (vlevo) se raduje se svými spoluhráči z Barcelony z vyrovnání střeleckého rekordu Ligy mistrů i vítězství nad Ajaxem.

Článek

Žádnou vědu ze svých dvou branek a vyrovnání Raúlova rekord nedělal. „Skvělé, ale daleko důležitější je, že jsme získali tři body a kvalifikovali se do jarní fáze Ligy mistrů," pravil Messi po výhře 2:0 v amsterdamské Aréně.

Samo sebou že ji obstaral on, neboť jeho dvě trefy rozhodly. Nejprve střílel hlavou po předchozí chybě brankáře Cillessena, čtvrthodinu před koncem pak skóroval podruhé už v době, kdy domácí Ajax hrál jen v deseti, neboť obránce Veltman byl vyloučen.

90 zápasů = 71 gólů

„Nebyl to vůbec snadný zápas, protože do přestávky nám scházel pohyb a domácí Ajax nás přehrával," glosoval partii, v níž měl jeho tým s mladým týmem protivníka daleko víc práce, než se čekalo.

„Až po přestávce jsme naši hru zlepšili a výhru definitivně stvrdili. Jsem rád, že jsem k tomu dopomohl," odvracel Messi před televizními kamerami pozornost od sebe a mluvil v duchu svých zvyklostí o mužstvu.

Na jedenasedmdesát gólů znamenající vyrovnání rekordního zápisu Raúla potřeboval Messi 90 zápasů, zatímco někdejších kanonýr madridského Realu musel nastoupit k 144 utkáním, aby se ke svým trefám prostřílel. Šestašedesát jich dal v dresu Realu, pět v barvách Schalke.

Zajímat ho bude až výsledný součet

„Upřímně - na žádnou z těchto branek nijak zvlášť nevzpomínám. Chci skórovat v každém zápase a teprve výsledný součet si budu na samém konci pamatovat," nedělal malý Argentinec žádnou vědu z korigování statistik Ligy mistrů.

Přehled nejlepších střelců fotbalové Ligy mistrů (hlavní soutěž):
71 - Lionel Messi (Barcelona, 2005 - dosud), Raúl (Real Madrid a Schalke, 1995 - 2011)
70 - Cristiano Ronaldo (Manchester United a Real Madrid, 2003 - dosud)
56 - Ruud van Nistelroij (Eindhoven, Manchester United a Real Madrid, 1998 - 2009)
50 - Thierry Henry (Monako, Arsenal a Barcelona, 1997 - 2010)
48 - Andrej Ševčenko (Dynamo Kyjev, AC Milán a Chelsea, 1994 - 2012)
46 - Filippo Inzaghi (Juventus a AC Milán, 1997 - 2012)
43 - Didier Drogba (Marseille, Chelsea a Galatasaray, 2003 - dosud)
42 - Alessandro Del Piero (Juventus, 1995 - 2009)
41 - Zlatan Ibrahimovic (Ajax, Juventus, Inter Milán, Barcelona, AC Milán a PSG, 2001 - dosud) a Karim Benzema (Lyon a Real Madrid, 2006 - dosud)

„Nejdůležitější byly samo sebou góly, které jsem vstřelil ve finále Champions League v roce 2009 a 2011. Ale to už jsem mockrát říkal, že na finálové branky mám nejlepší a nejsilnější vzpomínky," připomínal Messi dvě finálové partie s Manchesterem United. V té první v roce 2009 v Říme vyhrála jeho Barcelona 2:0, ve druhé v londýnském Wembley zvítězila 3:1 a on se pokaždé trefil.

Nyní má Messi před sebou další výzvu a rekord. Jen jeden jediný gól mu totiž chybí, aby nastřílel 251 branek jako legendární Telmo Zarra z Atlétika Bilbao a stal se tak nejlepším střelcem španělské ligy všech dob.

Kdo se stane nejlepším střelcem letošního ročníku Ligy mistrů?
Luiz Adriano (dosud 9 gólů)
22,8 %
Karim Benzema (zatím 5 zásahů)
7 %
Lionel Messi (dal 4 góly)
38,2 %
Jackson Martínez (letos 4 branky)
0,7 %
Jasín Brahímí (také 4 góly)
0,6 %
Cristiano Ronaldo (vstřelil zatím 3 branky)
28,4 %
Někdo jiný
2,3 %
Celkem hlasovalo 5583 čtenářů.

Reklama

Související témata: