Hlavní obsah

Manchester City - Bayern 3:2Agüero hattrickem sestřelil Bayern, Chelsea rozdrtila Schalke a postupuje. Messi rekordmanem

Aktualizováno

Fotbalová Liga mistrů zná po úterku další dva jisté účastníky osmifinálových bojů. V předposledním kole základních skupin si postup zajistila londýnská Chelsea bez brankáře Petra Čecha, která v Gelsenkirchenu deklasovala Schalke 04 jednoznačně 5:0, a Šachtar Doněck, jenž sice podlehl Bilbau 0:1, ale nahrála mu prohra BATE Borisov s Portem 0:3. Zmrtvýchvstání Manchesteru City režíroval ve šlágru večera s Bayernem argentinský forvard Sergio Agüero, který hattrickem rozhodl o výhře Citizens 3:2. Anglický šampión přitom dlouho prohrával, ačkoli bavorský celek hrál sedmdesát minut jen v deseti poté, co český sudí Pavel Královec vyloučil Mehdiho Benatiu. Další argentinský útočník Lionel Messi vstřelil v duelu Barcelony na půdě Apoelu Nikósie (4:0) rovněž tři góly a se 74 trefami je nejlepším střelcem historie Champions League.

Foto: Darren Staples, Reuters

Hrdina Manchesteru City, argentinský útočník Sergio Agüero.

Článek
Fotogalerie

Čech na rozdíl od posledních dvou duelů Ligy mistrů proti Mariboru zůstal jen na lavičce a z ní sledoval bleskový nástup svých spoluhráčů. Už v druhé minutě se prosadil hlavou po rohu kapitán Terry a zaznamenal nejrychlejší branku Chelsea v soutěži. Ve 29. minutě zvýšil Willian a ještě před pauzou inkasovali domácí potřetí po Kirchhoffě vlastním gólu.

Střídající Drogba a Ramires upravili skóre do podoby debaklu a ještě víc pokazili kouči Schalke Robertu Di Matteovi souboj proti klubu, s nímž předloni Ligu mistrů vyhrál. Chelsea si výhrou zajistila prvenství ve skupině.

Šachtar slavil postup ještě předtím, než nastoupil. Jistotu účast v jarních bojích získal už po zápase Borisova s Portem, který měl výkop o dvě a tři čtvrtě hodiny dříve. Díky výhře portugalského celku 3:0 má Šachtar na druhém místě nedostižný náskok, který nemohla smazat ani pozdější porážka 0:1 s Bilbaem.

Borisov s nelichotivým rekordem

Porto v Borisově udeřilo v rozmezí devíti minut na začátku druhé půle, kdy se trefili Herrera a Jackson Martínez. Třetí trefu přidal v závěru Tello.

Borisov potvrdil pozici nejhůř bránícího týmu soutěže. Inkasoval již 22 branek a vyrovnal tak nelichotivý rekord v počtu obdržených gólů v základní skupině. Ten nyní drží spolu s Dinamem Záhřeb a Nordsjaellandem.

Naopak situace se zamotala ve skupině E, kde se Manchester City využil remízy CSKA Moskva s AS Řím a po výhře 3:2 nad jistým vítězem skupiny Bayernem se na oba týmy bodově dotáhl. Souboj mezi anglickým a německým šampiónem řídil český sudí Královec, který ve dvacáté minutě vyloučil po zákroku ve vápně na unikajícího Agüera hostujícího Benatiu a sám faulovaný proměnil penaltu.

Bayern i v deseti ještě do přestávky skóre otočil, ale nezastavitelný Agüero dvěma góly v závěru zařídil další obrat. Argentinský kanonýr dal v posledních dvanácti zápasech za City čtrnáct branek.

Messiho hattrick

V Moskvě, kde se kvůli disciplinárnímu trestu pro CSKA znovu hrálo před prázdným hledištěm, poslal Řím ve 43. minutě do vedení povedenou ránou z přímého kopu kapitán Francesco Totti. Vylepšil tak svůj vlastní rekord pro nejstaršího střelce Ligy mistrů, dnes skóroval ve 38 letech a 59 dnech. Hosté vedení neudrželi, v posledních sekundách nastavení je o něj připravil Vasilij Berezuckij.

Ve skupině F už byly postupující týmy známé po čtvrtém kole a tak hlavní pozornost vzbudilo další střelecké představení Messiho. Argentinský fenomén třemi góly přispěl k výhře Barcelony na půdě Apoelu Nikósie 4:0 a se 74 brankami unikl v historické tabulce kanonýrů soutěže Raúlovi, který jich má na kontě 71. V druhém duelu skupiny Paris St. Germain porazil Ajax Amsterdam a udržel si první příčku ve skupině.

V zápase mezi Sportingem Lisabon a Mariborem došlo po přestávce k výpadku osvětlení. Duel ale po vynucené pauze se zpožděním 40 minut pokračoval a portugalský tým po výhře 3:1 poskočil na druhé místo skupiny o dva body před Schalke.

Základní skupiny Ligy mistrů, 5. kolo:
Skupina E:
Manchester City - Bayern Mnichov 3:2
Branky: 22. z pen., 85. a 90.+1 Agüero - 40. Xabi Alonso, 45. Lewandowski. Rozhodčí: Královec (ČR). ČK: 20. Benatia (Bayern). Diváci: 44 510.
CSKA Moskva - AS Řím 1:1 (0:1)
Branky: 90.+3 V. Berezuckij - 43. Totti. Rozhodčí: Brych (Něm.). Bez diváků.
Skupina F:
Apoel Nikósie - FC Barcelona 0:4 (0:2)
Branky: 38., 58. a 87. Messi, 27. Suárez. Rozhodčí: Rocchi (It.). Diváci: 20 626.
Paris St. Germain - Ajax Amsterdam 3:1 (1:0)
Branky: 33. a 83. Cavani, 78. Ibrahimovic - 67. Klaassen. Rozhodčí: Jug (Slovin.). Diváci: 46 130.
Skupina G:
Schalke 04 - Chelsea 0:5
Branky: 2. Terry, 29. Willian, 44. vlastní Kirchhoff, 76. Drobga, 78. Ramires. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). Diváci: 54 442.
Sporting Lisabon - NK Maribor 3:1 (2:1)
Branky: 10. Carlos Mané, 35. Nani, 65. Slimani - 42. vlastní Jefferson. Rozhodčí: Thomson (Skot.). Diváci: 32 739.
Skupina H:
BATE Borisov - FC Porto 0:3 (0:0)
Branky: 56. Herrera, 65. Jackson Martínez, 89. Tello. Rozhodčí: Hategan (Rum.). Diváci: 10 147.
Šachtar Doněck - Athletic Bilbao 0:1 (0:0)
Branka: 68. San José. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.). Diváci: 33 489.

Reklama

Související témata: