Hlavní obsah

Sníme o další Magické noci, říká brankář Vaclík před střetem s Ronaldem a spol.

Praha

Fotbalový svátek čeká ve středu večer fotbalisty Basileje. Poprvé v historii klubu přivítají na domácím stadiónu Real Madrid. Hvězdám Bílého baletu bude při utkání Ligy mistrů (20:45 hodin, on-line Sport.cz) mezi tyčemi čelit brankář Tomáš Vaclík. V prvním duelu inkasoval pět branek, nyní doufá v mnohem lepší výsledek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík bude čelit Ronaldovi a spol.

Článek

Ve skupině B držíte druhé postupové místo právě za suverénním Realem Madrid. Jak moc jste na souboj s lídrem nažhavení?

Těší se celý klub, celé město, protože Real nastoupí v Basileji poprvé. Po příletu na výpravu Madridu čekalo mnoho lidí před hotelem. Stadión bude vyprodaný, Basilej zápasem neuvěřitelně žije. Ani skutečnost, že jsme v prvním utkání inkasovali pět gólů, nijak negativně neovlivňuje nadšení lidí.

Španělský gigant má postup do jarní fáze Ligy mistrů jistý, dost možná bude hráče šetřit. Nesnižuje v očích fanoušků tento fakt hodnotu vzájemné bitvy?

Bude to jedinečný zápas bez ohledu na možnost, že Real nenastoupí kompletní. Pořád to bude Real Madrid, desetinásobný vítěz soutěže. A je jedno, kdo bude v sestavě. My hráči bereme duel jako bitvu s nejlepším týmem světa, nikoliv jako souboj s vybranými jedinci.

Uklidňuje vás fakt, že i v případě prohry budete pořád ve hře o postup do jarní fáze Ligy mistrů?

Po losu jsme si přáli, abychom ještě při posledním zápase skupiny v Liverpoolu měli šanci bojovat o postup, což se naplní. Je super, že nejsme pod velkým tlakem z pohledu boje o druhé místo. Největší stres leží na straně Liverpoolu, který potřebuje vyhrát nad Ludogorcem, a pak i s námi, protože v případě remízy z posledního duelu postoupíme my!

Studovali jste u obrazovek první vzájemný zápas, v němž Real vyhrál 5:1?

Ano. Trenéři nám určité fragmenty z toho duelu ukazovali v pondělí i v úterý a video je na programu i ve středu v den zápasu. Víme o soupeři všechno. Ovšem pořád je otázka, jak to dokážeme využít na hřišti.

Studoval jste podrobně i svůj vlastní výkon v prvním utkání? Dospěl jste k závěru, že šlo při některém z inkasovaných gólů řešit situaci jinak?

Pořád je co zlepšovat (usmívá se). Rozebrali jsme zápas s trenérem gólmanů. Ale co jsem měl udělat jinak, zůstane jen mezi námi.

S jakým předsevzetím vstoupí Basilej do pátého vystoupení ve skupině?

Chceme se prezentovat ofenzivním fotbalem, který hrajeme v nejvyšší švýcarské soutěži i v Lize mistrů. První zápas jsme prohráli, ale většině lidí se náš výkon líbil. Určitě nechceme stát na velkém vápně, jen odkopávat balóny a čekat, co předvede Real Madrid. Chceme zanechat dobrý dojem a udělat lidem radost. Bylo by fajn přidat další dílek do sbírky, kterou v Basileji označují Magic Night. Jde o triumfy klubu v pohárové Evropě nad Chelsea, Manchesterem United, Bayernem Mnichov, Liverpoolem či Tottenhamem. Sníme o dalším velkém vítězství.

Máte i osobní cíl pro duel s Realem?

Chci odvést co nejlepší výkon a maximálně pomoci týmu. Ale kdyby se mi zápas nepovedl a vyhráli bychom, budu rád (směje se).

Na trávník vstoupíte po sérii zápasů s třemi čistými konty. Cítíte se před střetem s Ronaldem a spol. hodně sebevědomě?

Čistá konta jsou fajn, ale určitě nepodléháme dojmu, že se nic nemůže stát. Moje sebevědomí není nijak přehnané. Z posledních pěti zápasů v lize jsme jen jednou inkasovali, navíc jsem udržel čisté konto doma v Lize mistrů s Ludogorcem. Podobná bilance je fajn hlavně po začátku sezóny, kdy jsme hodně inkasovali a sestava si teprve sedala. Jsme rádi, že jsme inkasované branky zredukovali. Našli jsme cestu, abychom byli schopní zápas vyhrát na jeden vstřelený gól.

Kolik Tomáš Vaclík inkasuje gólů v domácím zápase s Realem?
Žádný
6,2 %
Jeden
13,4 %
Dva
22,3 %
Tři
36,3 %
Čtyři
12,5 %
Pět a víc
9,3 %
Celkem hlasovalo 1528 čtenářů.

Reklama

Související témata: