Hlavní obsah

Rekordní zápisy Bílého baletu. Ronaldo ovšem zůstal až tím druhým, kouč Ancelotti dokonce třetím

Basilej/Praha

Rekord svého legendárního předchůdce v dresu Bílého baletu Raúla sice Cristiano Ronaldo ve středeční partii Ligy mistrů ve švýcarské Basileji vyrovnal, ale zůstal až tím druhým. Za největším rivalem Messim, jenž ho v dostizích za metou 71 gólů trumfnul, neboť rekord vyrovnal už před třemi týdny v Amsterodamu a v úterý ho navýšil o hattrick do sítě kyperského Apoelu Nikosia. Útěchou pro Ronalda může být, že je alespoň tím druhým. Kouč Realu Carlo Ancelotti se ve Švýcarsku o rekord rovněž postaral, ale je až tím třetím.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Už před zápasem v Basileji byl Cristiano Ronaldo z Realu středem pozornosti, fanynka se dostala až na hrací plochu.

Článek
Fotogalerie

Dva rekordní zápisy představovaly vlastně jediné oživení jinak nepříliš záživného duelu, v němž Real Madrid jednogólovou výhrou potvrdil svou suverenitu ve skupině B Ligy mistrů. Trefou Ronalda vyhrál 1:0 a jako jediný tým neztratil v základní skupině Champions League ještě ani bod.

Muňoz, Mourinho a Ancelotti

Pro italského kouče Carla Ancelottiho šlo navíc o rekordní zápis do klubové historie Realu. Stal se totiž třetím trenérem v historii, pod jehož vedením vyhrál Bílý balet patnáct soutěžních zápasů v řadě.

Před ním se to podařilo trenérovi Muňozovi v sezóně 1960/61a poté Mourinhovi v sezóně 2011/12. Ancelotti je ovšem může překonat, neboť o víkendu hraje Real ligové střetnutí v Málaze, v němž je pochopitelně velkým favoritem.

„Je samozřejmě velkou událostí a pro mě obrovskou ctí stát se součástí klubové historie. Jsem šťastný, že se mně to povedlo, ale hlavní zásluhu na tom mají hráči. Sezóna je ovšem dlouhá a my musíme myslet na zápasy, které přijdou," reagoval Ancelotti na gratulace, jež se na něho po utkání v Basileji hrnuly.

Basilej je lepší než Liverpool

„Nehráli jsme tak dobře, jako obvykle, byli jsme pomalejší, než jindy, ale podstatné je vítězství, na něž jsme dosáhli. Nebylo by ani normální hrát v této fázi sezóny v každém střetnutí na vysoké úrovni," omlouvat Ancelotti svůj tým.

„V defenzivě jsme si však počínali spolehlivě, i když Basilej hrála s velkým nasazením a místy nás zatlačila do obrany. Podle mého je v současnosti lepší než Liverpool a může ze skupiny postoupit společně s námi," nechal se slyšet Ancelotti.

Ronaldo na rekodní metě

I portugalský snajpr Cristiano Ronaldo přijímal po zápase gratulace, neboť dal jedenasedmdesátý gól v Lize mistrů a vyrovnal se tak teď už exdržiteli rekordního zápisu Raúlovi. Blahopřání však pro něho měla nahořklou příchuť, neboť Messi se dostal na vysněnou metu před ním a teď už ji dokonce o tři góly překonal.

Pořadí nejlepších střelců v Lize mistrů
1.Lionel Messi74
2.Cristiano Ronaldo71
Raúl González71
4.Ruud Van Nistelrooy56
5,Thierry Henry50

„On ale vůbec není posedlý nějakým rekordem," odmítal Karim Benzema, který mimochodem portugalskému kanonýrovi na jediný gól nahrával, že by mužstvo Realu hrálo na Ronalda.

„Neslyšel jsem od něho, abych mu přihrával jen proto, že chce překonávat rekordy. Prostě mu pošlu přihrávku, když vidím, že se ocitl v dobré pozici a může skórovat."

Dva turisté a fanynka v slzách

Ronaldo ostatně dal po utkání najevo, že není nijak rozladěný tím, že zůstal až tím druhým. Slovy, že exdržitel rekordu Raúl zůstane navždy značkou mimořádných střeleckých kvalit, stejně jako ochotou nechat se vyfotografovat přímo na ploše s mladičkou švýcarskou fanynkou. Ta unikla pozornosti pořadatelů, dostala se až k Ronaldovi a ten neodmítl její prosbu o společné foto. Dokonce ji objal kolem ramen, takže dívčina se samým štěstím rozplakala.

Nebylo to jediné selhání pořadatelské služby v Basileji. Dvě minuty před koncem zápasu se totiž na trávník dostala i prapodivná dvojice. Muž s kamerou v ruce filmoval, žena s batohem na zádech ho doprovázela.

„Zřejmě si chtěli na trávníku udělat piknik. Anebo si udělat zastávku před cestou na Matterhorn," baví se teď švýcarští fotbaloví fanoušci na sociálních sítích na úkor pořadatelů a bezpečnostní služby.

Reklama

Související témata: