Hlavní obsah

Jen dva borce do zdi proti Ronaldovi? Chtěl jsem hlavně vidět balón, vysvětluje Vaclík odvahu

Radek MalinaSport.czPrávo

Statečný výkon zůstal bez odměny. Fotbalisté Basileje podlehli v 5. kole základních skupin Ligy mistrů slavnému Realu Madrid (0:1), když brankáře Tomáše Vaclíka překonal jen hvězdný Ronaldo. Z dalších šancí český gólman neinkasoval, jenže spoluhráči včetně Marka Suchého míč do sítě soupeře nedotlačili. „Zasloužili jsme si bod," posteskl si Vaclík s odstupem.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Brankář Basileje Tomáš Vaclík zasahuje před hráči Realu Madrid Sergiem Ramosem (s kapitánskou páskou) a Raphaelem Varanem. Vlevo je stoper Basileje Marek Suchý.

Článek

Zavládlo v Basileji zklamání z prohry, nebo převážila spokojenost s výkonem?

Těsná prohra nás mrzela. Zrovna ve středu byl den, kdy jsme mohli Real obrat o body. Nechci tvrdit, že jsme je mohli porazit, ale jsem přesvědčený, že bod jsme si zasloužili. Odvedli jsme hodně dobrý výkon. Vytvořili jsme si hodně šancí. Ale nedokázali jsme nic proměnit.

Jak hodnotil utkání váš trenér Paulo Sousa?

Hned po zápase a následně i před čtvrtečním tréninkem říkal, že ho těší, jak odvážně a statečně jsme hráli. Vyzdvihl, že jsme drželi balón a vytvářeli si šance.

Zápas rozhodla situace, kdy jste měli v pokutovém území výraznou početní převahu, ale Real přesto ze spolupráce Benzemy s Ronaldem vytěžil vítězný gól. Šlo mu zabránit?

Byli jsme ve velkém vápně v sedmi proti třem. Jenže Benzema vyřešil průnik od lajny naprosto skvěle, jeho zpětná přihrávka byla milimetrová a Ronaldo předvedl neuvěřitelný výběr místa. Musel jsem riskovat a zkusit chytit už přihrávku, protože kdyby míč prošel k Ronaldovi, nepochybně by si mě vychutnal. Stačilo pár centimetrů a balón jsem měl.

Mohl Marek Suchý Ronaldovi v náběhu zabránit?

Sledoval jsem po utkání záznam, Marek neměl nárok ho chytit. Načasování od Ronalda bylo ideální. Navíc ze zpomaleného záznamu je vidět, že naznačil třikrát pohyb jiným směrem.

Byl pro vás souboj s Bílým baletem složitý i v dalších situacích?

Moc těžkých zákroků jsem si nepřipsal. Real neměl tolik vyložených šancí. Chytil jsem několik střel z dálky a jinak hlavně sbíral centry či řešil několik situaci mimo velké vápno. Snad čtyřikrát jsem hlavičkoval, což se mi dlouho nestalo.

Proti přímému kopu obávaného exekutora Ronalda jste si postavil zeď jen ze dvou spoluhráčů. Nebál jste se, že vás portugalský kanonýr za odvahu vytrestá?

Chtěl jsem hlavně vidět balón. Věděl jsem, že jestli to trefí nechytatelně, bude to jedno a stejně nebudu mít nárok. I proti Liverpoolu, když střílel Balotelli jsem si postavil do zdi jen dva lidi, abych míč sledoval celou dobu. Osvědčilo se, tudíž jsem stejný postup volil i proti Ronaldovi. Věřil jsem, že jestli balón neuklidí do šibenice, tak střelu chytím.

Zůstane vám v paměti středeční zápas nebo první duel, v němž Real slavil vysokou výhru 5:1?

Určitě první zápas. Jednalo se o moji premiéru v Lize mistrů, navíc na Santiago Bernabeu. I výsledek byl v Madridu takový, že si ho člověk pamatuje.

Bulharský Razgrad dvě minuty před koncem srovnal duel Liverpoolem, tudíž ve hře o druhé postupové místo jsou ve hře tři týmy. Je to komplikace?

Gól rozhodl jen o tom, že nemáme jistou ani Evropskou ligu. Pokud by Bulhaři bodovali v Madridu a my prohráli, tak budeme mít smůlu. Každopádně je jisté, že i remíza v Liverpoolu nás posune do jarní fáze Ligy mistrů. Máme dobrou výchozí pozici.

Reklama

Související témata: