Hlavní obsah

Manchester vyhrál, fanoušci přesto spílali Glazerovi

PRAHA

Přestože mají fotbalisté Manchesteru United po úterní výhře ve 3. předkole Ligy mistrů nad maďarským Debrecínem nakročeno do hlavní části soutěže, jejich fanoušci ostře protestovali a musela proti nim dokonce zasáhnout policie. Jenže sám fotbal na jejich chování neměl vliv: ještě před zápasem totiž manifestovali svou nespokojenost s novým majitelem klubu Američanem Malcolmem Glazerem.

Článek

Když několik stovek rozlícených fanoušků začalo před výkopem zpívat "Doufám, že Glazer zemře", policisté je vystrkali ven ze stadiónu. Konzervativní fanoušci se obávají, že americký miliardář klub zadluží. Glazer si na nákup 75 procent akcií Manchesteru půjčil 275 miliónů liber.

Na první zápas dorazil v kompletním složení nový výkonný výbor včetně tří Glazerových synů Joela, Avrama a Bryana. Všichni po zápase přišli do šatny hráčům pogratulovat k výhře.

Podporu nechtěným vládcům vyslovil i kouč "Reds" Alex Ferguson, přestože kdysi patřil k zarytým odpůrcům myšlenky prodeje klubu do amerických rukou. "Fanoušky chápu. Nikdo je v jejich názorech nepodporoval tak jako já. Ale když jsme se stali akciovou společností, někdo nás koupit musel. Pojďme se sjednotit a být opravdu jedním týmem," napsal Ferguson ve svém proslovu do programu k zápasu.

Řada fanoušků přesto zápas bojkotovala a Manchester zažil nezvyklou situaci. Lístky na zápas, které je kvůli vysokému počtu permanentek prakticky nemožné sehnat, se prodávaly ještě před zápasem v pokladnách přímo na stadiónu. Bylo jich přitom k mání několik desítek tisíc a v ochozech zůstalo podle agentur kolem patnácti tisíc míst prázdných, což je v Anglii nevídaný unikát.

Ti, kteří přišli, viděli velké Rooneyho představení. Mladý talent se trefil po sedmi minutách střelou z 15 metrů sám a další góly připravil pro Van Nistelrooije a Ronalda. Pro Nizozemce vymyslel pas do uličky, pak zpětnou přihrávkou před branku oslovil třetího útočníka. Na závěrečné minuty přišel na hřiště Korejec Pak Či-song, jemuž rozhodčí upřel penaltu.

Comeback Evertonu se nezdařil

V liverpoolském Goodison Parku byly naopak lístky vyvažovány zlatem. Za posledních dvacet let tam Everton hrál poháry jen dvakrát, ten nejuznávanější dokonce už před 35 lety. V 80. letech mu dvakrát cestu do Evropy zhatila klatba UEFA uvalená na anglické týmy po tragédii v Bruselu z roku 1985.

Jenže comeback dopadl neslavně, tým prohrál s Villarrealem 1:2. Španělský celek, před nímž v lize skončily jen Barcelona a Real Madrid, nadchl dvěma krásnými góly. Nejdřív se Argentinec Figueroa trefil z ostrého úhlu, pak Josico vyletěl do vzduchu a přidal druhou branku hlavou.

Stejně tak se debut v Lize mistrů povedl dalšímu španělskému klubu. Betis Sevilla za 90 minut proti Monaku trefil třikrát tyč, jednou jeho střelu zastavil obránce na brankové čáře a gólu se Edúovou zásluhou dočkal až v třetí minutě nastavení. "Dočkali jsme se spravedlnosti," řekl kouč Betisu Llorenc Serra Ferrer. V atraktivním zápase nastřelil tyč i monacký kanonýr Chevantón, který byl pouhé dva metry od branky.

Rangers měli štěstí

Hráči Glasgow Rangers měli na Kypru štěstí. Tamního mistra Anorthosis Famagusta hnalo na malém stadionu vpřed 18 tisíc diváků, ale Frusos v největší šanci prvního poločasu hlavou trefil jen tyč. Rangers se dostávali z tlaku jen občas, ale stihli dát dva rychlé góly a mají postup na dosah.

Také polský mistr má velkou šanci na místo v elitní společnosti. Devítileté čekání země může ukončit Wisla Krakov. Tým, který na jaře dovedl k titulu Werner Lička, ale poté byl odvolán, přehrál nevyzpytatelný Panathinaikos 3:1. Hvězdou zápasu byl reprezentační útočník Frankowski, který za vyrovnaného stavu přihrál na gól Nigerijci Uchemu a poté se trefil sám mazanou hlavičkou.

V týmu Valerenga Oslo si pochvalují návrat záložníka Iversena. Hráč, který si dlouhá léta vydělával v Anglii, v minulém předkole dvěma góly odklidil z cesty švédský Djurgaarden a nyní nalomil i belgického mistra z Brugg. Domácí ještě navíc nastřelili břevno.

Reklama

Související témata: