Hlavní obsah

Slavia touží zlomit prokletí, jde na Anderlecht

Zlomit prokletí zkusí pražská Slavia. Na pátý pokus by ráda proklouzla do Ligy mistrů. Dnes od 20.30 h (Galaxie sport) ji v Bruselu s Anderlechtem čeká první utkání třetího, posledního předkola. V předešlých čtyřech případech závěrečnou překážku nezdolala. Vytoužené stamiliónové prémie jí zůstávaly zapovězeny.

Článek

"Nemůžeme myslet na to, že jsme čtyřikrát nepostoupili, ale na to, že poprvé postoupíme," zavelel před bojem kouč Karel Jarolím, který se coby další z bývalých hráčů Slavie snaží klub dovést mezi klubovou elitu. Přicházejí nejdůležitější chvíle jeho trenérské kariéry. Slavia má ale nezkušené mužstvo, nezdařil se jí vstup do domácí ligy. Roli favorita dnes nechala Anderlechtu, ale na trávníku Astrid Parku chce uhrát výsledek, který by jí před odvetou dával šanci postoupit.

Jarolím už u jednoho nezdaru byl. Když v roce 2000 dělal asistenta Ciprovi, Slavia vyhrála v Doněcku 1:0 a na Strahově byl ještě v 90. minutě stav 0:0. Pak Šachtar vyrovnal a v prodloužení přidal druhý gól. Tak blízko postupu Slavia předtím ani nikdy potom nebyla. "Nechtěl bych zažít něco podobného," ohlížel se Jarolím. A raději vzhlížel dopředu. "Myslím, že jsme tehdy měli zkušenější mužstvo, přesto jsme to nezvládli. Nyní tolik zkušených hráčů nemáme, ale věřím, že ti ostřílenější mladé strhnou," zadoufal.

:. ANKETA
Jak dopadne zápas Slavie s Anderlechtem? Hlasujte v anketě na konci článku.

Kouč Slavie se obává útočné síly Anderlechtu. Viděl jeho střelecký koncert proti La Louviére (6:0) v úvodu belgické ligy. "Tomu musíme čelit dobrou defenzívní činností nejen obránců. Nesmíme ale promarnit ani jednu šanci k zaútočení," plánoval. Rozestavení nebude tak ofenzívní, v jakém nastoupil tým v lize proti Jihlavě (1:1). "Sestavu mám v hlavě," neprozradil jména, která na soupeře pošle.

Z hráčů necítil nervozitu. "Jen aby to na ně nesedlo před zápasem. Proto s nimi budu mluvit, přesvědčovat je, že to není otázka života či smrti," uvedl Jarolím. Fotbalisté sami si nepřipouštějí negativní dopad z ligového nezdaru. "Naopak. Budeme soustředěnější," sliboval Patrik Gedeon. "Třeba nás podcení," kalkulovala další z opor zálohy, Karel Piták.

S čím bude po prvním utkání spokojený kouč? "Pokud bychom dali branku, tak to by bylo dobré. Zatím jsme slabiny Anderlechtu neobjevili, ale snad v zápase nějaké najdeme."

Anderlecht před rokem ve skupině Ligy mistrů nebodoval. Nový kouč Frank Vercauteren méně mluví a slibuje. "Máme za sebou skvělou přípravu, ale Slavii nemůžeme ani trochu podcenit," brzdil nadšení fandů fialovobílých, kteří více než 40 let po sobě hrají některou z evropských soutěží. V PVP i Poháru UEFA dokonce triumfovali.

Tým je pozoruhodnou národnostní změtí. Srb Jestrovič, Švéd Zetterberg, Turek Serhat či domácí Kompany, Goor a Mpenza, to jsou hvězdy. A v bráně bude Daniel Zítka, po Kollerovi další úspěšný Čech v sestavě giganta. "Formu máme, ale všichni tu jsou opatrní. Loňská zkušenost klub poučila," nemínil gólman, že by Slavii něco ulehčilo situaci. Anderlecht s českým celkem naposledy vypadl před 38 lety, kdy nestačil na Spartu. Se Slavií dosud nehrál.

Pravděpodobné sestavy
Anderlecht: Zítka - Kompany, Tihinen, Deschacht, Wilhelmsson -Zetterberg, Baseggio, Goor - Serhat, M. Mpenza - Jestrovič.
Slavia: Kozáčik - Kováč, Zábojník, Latka, Zbončák - Piták, Suchý, Gedeon, L. Jarolím, Hrdlička - Vlček.
Začátek utkání je ve 20.30 h, řídí jej Rus Baskakov. Přímo vysílá Galaxie sport.
Historie slávistických nezdarů v předkolech
1996
Grasshoppers-Slavia 5:0 a 1:0. V kádru tehdejšího trenéra červenobílých Cipra byli mj. Stejskal, Kubík, Chihuri, Ašanin, Vácha, Vágner, Lerch, Ulich, Lasota a Šmejkal.
2000
Slavia-Šamchor 1:0 a 4:1, Doněck-Slavia 0:1 a 2:0 po prodl. V týmu vedeném opět Ciprem byli mj. Černý, Rada, Petrouš, Kozel, L. Došek, Ulich, Dostálek, Nečas, Švancara, Zelenka, Koller a Kuchař.
2001
Slavia-Panathinaikos 1:2 a 0:1. Ze současného kádru byl v tehdejším celku trenéra Pešiceho jen Gedeon, dále mj. Černý, Müller, Šuškavčevič, Petrouš, L. Došek, Dostálek, Svoboda, Skála, Kuchař, Kuka, Zelenka a Václavík.
2003
Trebinje-Slavia 1:2 a 0:2, Vigo-Slavia 3:0 a 0:2. Z nynějšího celku hráli Hrdlička, Piták, Gedeon, Fořt, Latka a Kozáčik. Trenér Beránek měl v mužstvu mj. i Černého, L. a T. Doška, Bejbla, Müllera, Petrouše, Dostálka, Skácela, Adauta a Kuku.

Reklama

Související témata: