Hlavní obsah

Anderlecht nás požene, čeká Piták

PRAHA

Dvě kanonády Anderlechtu bere slávista Karel Piták jako významné varování. Belgický tým sází v domácím prostředí soupeřům gól za gólem. Baku jich dostalo v minulém předkole pět, La Louviére v úvodu belgické nejvyšší soutěže ještě o jeden víc.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Karel Piták (vpravo)

Článek

"Dopředu jsou hodně silní," čeká hodně práce pro obranu Piták. Na videu viděl se spoluhráči střelecký koncert Anderlechtu v úvodu národní soutěže. "Budou se hnát dopředu, ale to je šance i pro nás. Na nějaký ten brejk," přemítá před bitvou, jež může Slavii premiérově posunout mezi elitní klubovou společnost.

Ač mu je teprve pětadvacet, patří už mezi pamětníky. Může Anderlecht srovnávat přinejmenším s Vigem, které bylo posledním soupeřem Slavie v boji o postup.

:. ANKETA
Jak dopadne zápas Slavie s Anderlechtem? Hlasujte v anketě na konci článku.

"S Bruggami je to nejšpičkovější belgický tým, pravidelně hraje v Lize mistrů. Je favoritem, ale šanci máme a chceme uspět. Vidím to tak 60 na 40 v jejich prospěch," kalkuluje. Někteří hráči, kteří před dvěma roky šli na Vigo, tvrdili, že Slavia je v tu chvíli silnější než při všech předešlých pokusech. Jaká je podle Pitáka situace letos, když se mluví o finančních problémech klubu a kdy přišla řada nových hráčů. "Těžko říci, mužstvo je z poloviny nové, ale v přípravě to docela klapalo," připomíná Piták.

Neodvažuje se srovnávat úroveň české a belgické ligy. "Těžko říci, padá tam ale zjevně hodně gólů. Hraje se tedy ofenzívně, mohli by mít problémy vzadu."

Zcela jiný start do domácí soutěže než Anderlecht měli slávisté. Páteční trapas v podobě remízy s nováčkem z Jihlavy rozezlil nejednoho z jejich fandů. "V sobotu při tréninku jsme na to ještě mysleli, byli jsme zklamaní, od pondělí se ale chystáme na Anderlecht," líčí. Padala tvrdší slova? "Řekli jsme si toho dost. Hlavně o těch šancích, které jsme měli dát, ale nemyslím, že by to bylo zvlášť hektické."

Co se dá dělat, aby zakončení nevázlo tak jako proti Jihlavě? "Líp se koncentrovat a mít i trochu víc štěstí," naráží na dvě rány spoluhráčů do břevna soupeřovy brány i na své zahozené příležitosti z úvodu utkání.

Ale rád se během dvou týdnů přenesl do radostnější reality klubu, o jehož potížích se toho napsalo už hodně.

"Postup do Ligy mistrů by určitě hodně pomohl. Kvůli sponzorům a hodně by se toho změnilo třeba i kolem stavby stadiónu. A zajímavé prémie máme vypsány i my," dodává.

Reklama

Související témata: